Belföld

Rácz: elsőbbséget élvez az egészségügy

A kormány prioritásként kezeli az egészségügyet, és programok meghirdetésével, a struktúra átalakításával kíván jobb helyzetet teremteni – mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter, tárcája éves tevékenységéről beszámolva.

2002 óta évente mintegy 300 milliárd forint forráshoz jutott a terület, az ellátás színvonala és a lakossági megelégedettség viszont nem változott azóta sem. Az egészségügyi rendszer átalakításáról a miniszter kifejtette, hogy a tárca a szolidaritás elvén működő struktúra híve, amelyben az állam szabályozó, ellenőrző és szankcionáló szerepet tölt be.

Rácz Jenő a fenntartható finanszírozás három elemét említette: a lakosság egészségi állapotát figyelemmel kísérő megelőző és szűrőprogramokat, az ellátórendszer átalakítását és a ciklusokon átívelő fejlesztéspolitikát.

Az egészségügyi ellátórendszer átalakítása kapcsán a miniszter megemlítette a sürgősségi rendszer reformját, amelynek keretében a mentőszolgálat átformálására, a sürgősségi centrumok és osztályok kialakítására és a légi mentés fejlesztésére kerül sor. Az alapellátásról szólva Rácz Jenő elmondta: a háziorvosi tevékenység színvonalának emelését praxisközösségek és praxisalapok létrehozásával és a hátrányos helyzetű háziorvosi körzetek támogatásával kívánják megoldani.

Rácz Jenő az egészségügy magánosításával kapcsolatban elmondta: a magáncélú befektetéseknek volt és lesz helyük a rendszerben, de csak ellenőrzött módon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik