Belföld

Nevelő jellegű bérlet a BKV-tól

Száz ellenőr tapsolt Kolber István villamosjegyének, majd Aba Botond bejelentette: a bliccelők ezentúl büntetés helyett háromnapos bérletet is vehetnek.

A Képviselői Irodaházból a Corinthia hotelig a hatos villamossal utazott a felzárkóztatási miniszter. Ezt olyan felemelő tettnek érezte, hogy a BKV-ellenőrök konferenciáján büszkén mutatta fel a jegyet a szálló báltermében, amit a megjelent mintegy száz ellenőr mosolyogva tapsolt meg.
Nevelő jellegű bérlet a BKV-tól 1

A Jegy


A tömegközlekedés lelkes, de sokszor alábecsült dolgozói azért gyűltek össze a patinás épületben, hogy turisztikai és kommunikációs tréningen vegyenek részt.

Idegenvezető ellenőrök

Nemcsak a magyarok, de a turisták is panaszkodnak az ellenőrökre: tavaly mintegy 24 külföldi panasz érkezett ellenük. A szám ne tévesszen meg senkit, hiszen a panaszosok levelüket a nagykövetüknek, vagy egyenesen a közlekedési miniszternek címzik. (És legtöbbjük amerikai: őket bántja leginkább, hogy szégyent hoztak az országukra, mert a metrózó tömegben kiszúrták őket. Persze többségük a legritkább esetben utazik metróval, így nem csoda, hogy váratlanul éri őket az ellenőrzés.) Ezért az asztalra csaphatott Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója, és turisztikai képzést hirdetett a jegyellenőröknek, mintegy 900 000 forintos összköltséggel.



Nevelő jellegű bérlet a BKV-tól 2

Ticket, please!

A képző konferencián Aba Botond, a magát főjegyellenőrnek nevező BKV-vezér azt szeretné elérni, hogy a „turisták ne legyenek kitéve több atrocitásnak”. Ha ugyanis bliccelésen kapnak egy angolt, akkor ezentúl felajánlják neki, hogy vagy kifizeti a 2000 forintos helyszíni bírságot, vagy vesz egy háromnapos bérletet 2700-ért az ellenőrtől.

A mostani képzés része a nyelvpótló táblácska is: egy háromnyelvű lapon magyarázza el a közlekedési vállalat, hogy fővárosunkban bizony jegyet kell venni. Az ellenőr beikszeli a lapon, hogy mi volt a probléma, illetve hogy milyen megoldási lehetőségek vannak.


Nevelő jellegű bérlet a BKV-tól 3

Az ellenőrök kézikönyve

Aba Botond szerint nincs szégyenkeznivalója Budapestnek: a 414 ellenőr közül 117-nek van nyelvvizsgája, de a vezérigazgató szerint még ennél is fontosabb, hogy összesen 130 ellenőr beszél valamilyen nyelvet – hiszen a tudás a fontos, nem a papír. Sőt, háromnegyedük legalább érettségizett, és négyüknek egyetemi diplomája is van. Ezt fejelték még meg az egykori tévébemondó, Kertész Zsuzsa kommunikációs tréningjével. Aba Botond szerint ennek az lehet majd az eredménye, hogy mosolygós, határozott, „virtigli” ellenőrök lepik el a várost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik