Belföld

Csökkent a bizalom az ügyészség iránt

Csökkent az ügyészség iránti bizalom a Kulcsár Attila vallomásáról készült videofelvételek nyilvánosságra hozatala után.

Csökkent az ügyészség iránti bizalom a Kulcsár Attila vallomásáról készült videofelvételek nyilvánosságra hozatala után, és ezekből a többség szerint a vádhatóság elfogultságára lehet következtetni – derül ki a Népszabadság és az MTV A szólás szabadsága című műsora megbízásából augusztus 17-én és 18-án, 1000 fő telefonos megkérdezésével készített Medián-felmérésből.

A hétfői Népszabadságban közölt felmérés szerint egyre kevésbé lát tisztán a közvélemény a brókerbotrányban. Két évvel ezelőtt, a botrány kirobbanása után is csak az emberek szűk egyharmada mondta azt, hogy legalább nagyjából el tud igazodni ebben az ügyben, mára ez az arány 24 százalékra csökkent.

Kulcsár Attila vallomásáról készült videofelvételek nyilvánosságra kerüléséről az emberek kétharmada hallott, sőt 47 százalékuk még látott is belőle részleteket. A konkrét eset megítélése a felmértek körében egyértelmű. A többség szerint a “barátságos” légkörű kihallgatásból az ügyészség elfogultságára lehet következtetni, és csupán az a kérdés, hogy mi ennek az indítéka. Azt csak kevesen feltételezik, hogy az ügyészség az ellenzék befolyása alatt állna. Az emberek ugyanis alapjában úgy gondolják, hogy a jogállam intézményei pártatlanul működnek, vagy ha mégsem, akkor inkább a kormányoldal lehet rájuk befolyással. Ám az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a felsorolt intézmények közül az ügyészségekről mondták a legtöbben azt, hogy az ellenzék érdekeit követi. Az ügy pártpolitikai jelentőségét erősíti az is, hogy a Medián augusztus eleji országos felméréséhez képest mostanra jelentősen csökkent az ügyészségek iránti bizalom, mégpedig elsősorban a kormánypárti szavazók körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik