Belföld

Nem lépett érdemben előrébb az Apró-Gyurcsány bizottság

Szerdán ismét ülésezett az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló bizottság. Vita alakult ki arról, hogy személyes meghallgatáson vagy levélben tegyék fel kérdéseiket az érintett cégek vezetőinek. Az MSZP a házbizottsághoz fordul a múlt heti ülés miatt.

Az MSZP ellentmondást lát

Az Orbán-bizottság MSZP-s tagjai szerint ellentmondás van Orbán Viktor szavai és a tények között. A Fidesz elnökének meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság egyik szocialista tagja szerint a volt kormányfőnek és feleségének nem volt olyan szándékuk, hogy magánszemélyként ingatlant apportáljanak gazdasági társaságba, ám ezt Lévai Anikó mégis megpróbálta megtenni. Mint Török Zsolt elmondta, a Borsod megyei cégbíróságtól megkapott hivatalos taggyűlési jegyzőkönyv szerint Lévai Anikó ugyanis öt hektár földjét kívánta bevinni törzstőke-emelés szándékával a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-be 1997 márciusában.

 

Szijjártó Péter vezetésével szerdán ismét ülésezett az Apró-Gyurcsány-érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság. A napirend szerint kérdéseket intéztek volna a balatonőszödi és a Szalay utcai volt állami ingatlanok ügyében Jagiellowicz Györgynéhez, az ALTUS Rt. vezérigazgatójához és Nacsáné Márki Rózsához, az ALDO Kft. ügyvezetőjéhez, a bizottság tagjai között azonban vita alakult ki arról, hogy ezeket milyen formában tegyék fel. Szijjártó Péter, a testület fideszes elnöke az MTI-nek elmondta: a vizsgálóbizottság négy tagja indítványozta, hogy hallgassák meg a vezérigazgatót és az ügyvezetőt. Ők azonban levélben azt jelezték, hogy a bizottság írásban tegye fel kérdéseit.


Herényi Károly MDF-es tag szerint a miniszterelnököt tájékoztatni kéne arról, hogy a két hölgy nem jelent meg a testület előtt. Ezen kívül javasolta azt is, hogy újra kérjék Gyurcsány Ferenc meghallgatását a két cég ügyében, ezt azonban a bizottság többsége nem támogatta. Az ellenzék képviselői az ülésen kérdéseket olvastak fel, amelyeket végül írásban küldenek meg a két cég vezetői számára. A kormánypártiak szerint azonban a kérdések közül sok nem tartozik a tárgyhoz.


Az MSZP nehezményezte a múlt heti ülést


Napirend előtt Vadai Ágnes, a bizottság egyik szocialista tagja ugyanakkor közölte, úgy döntöttek, hogy a házbizottsághoz és az ügyrendi bizottsághoz fordulnak a bizottsági elnök hatáskörének túllépése ügyében, a testület múlt heti mosonmagyaróvári ülése miatt. A parlamenti vizsgálóbizottság ugyanis múlt szerdán Mosonmagyaróváron, a Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó konzorcium által 1996-ban privatizációs pályázaton megszerzett Motim Kft. közelében, az út mentén tartott szabadtéri ülést a cég privatizációjáról. Ezen azonban csak három fideszes képviselő jelent meg.


„Az elnök úr politikai karrierje múlik azon, hogy ez az ellenbizottság hogyan fog működni, hogy tud-e ön Orbán Viktornak megfelelő eredményt produkálni szeptemberre” – mondta Vadai Ágnes a bizottság ülésén. Hozzátette: a politikai karrier nem lehet olyannyira fontos, hogy a testület elnöke emberi életeket és egzisztenciákat sodorjon veszélybe. A képviselő ezt követően arra kérte Szijjártó Pétert, fejezze be a “partizánakciókat”, ne éljen vissza képviselői jogosítványával mások rovására. Szijjártó Péter reagálásában azt mondta, hogy senki nem veszélyeztet egzisztenciákat, emberéleteket.


Gyurcsány két hete megjelent

A testület két hete meghallgatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A kormányfő a meghallgatáson közölte: mielőtt sportminiszter lett volna, a jelölését követő második-harmadik napon a nyilvánosság elé állt, és elmondta, hogy mit tett az előző években, elmondta, hogy mivel rendelkezik, és elmondta, hogy milyen szerződéses kapcsolatai vannak abban a pillanatban a magyar állammal.

A Fidesz által kezdeményezett bizottság célja egyébként az, hogy tisztázza az Apró-Gyurcsány-érdekkör privatizációban betöltött szerepét, feltárja állami vállalatokkal ápolt kapcsolatát, és fényt derítsen arra, hogy milyen forrásokból származott a miniszterelnök tavalyi 100 milliós, illetve tavalyelőtti 83 millió forintos jövedelme.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik