Belföld

A Nemzeti Fórum tagjai voksoltak Szilire

A Nemzeti Fórum tagjai adtak le taktikai okokból szavazatot Szili Katalinra a köztársaságielnök-választás első fordulójában - közölte Horváth Balázs, a Nemzeti Fórum tagja, független országgyűlési képviselő. A politikus szerint így akarták Szilit „benntartani".

“A köztársaságielnök-választás taktikai szavazás volt” – nyilatkozta az MTI-nek Horváth Balázs, aki annyit közölt: három szavazat a Nemzeti Fórum csoporthoz köthető azok közül, amelyeket valakik a szavazás első fordulójában vagy Szili Katalinra adtak le, vagy amelyek érvénytelenek voltak. Az első fordulóban a taktikai szavazásnak az volt a célja, “hogy benntartsuk Szili Katalint” – indokolta lépésüket Horváth Balázs. A volt MDF-es képviselő hozzátette: a második és a harmadik fordulóban a csoport tagjai Sólyom Lászlóra adták le a szavazatukat.

Az első fordulóban Szili Katalin 185 szavazatot kapott; a házelnökre feltehetően a 178 szocialista képviselőn kívül Mécs Imre szabad demokrata és Balogh Gyula független képviselő szavazott, valamint a fenti nyilatkozat alapján a Nemzeti Fórum három képviselője; a szavazáson a Fidesz frakció nem vett részt. Áder János, a nagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője akkor azt mondta, hogy három jobboldali „vakond” Szili Katalinra voksolt. Kedden Áder már úgy nyilatkozott, hogy információik szerint az MSZP több tízmillió forintért megvásárolta három MDF-es képviselő szavazatát. Az MDF tagadta a vádat és pert helyezett kilátásba a fideszes politikus ellen.

Horváth Balázs a távirati irodának nyilatkozva úgy vélte, hogy a második fordulóban képviselőik nem sértették meg az Alkotmányt, amikor szavazócéduláikat megmutatták a sajtónak, mert “bárki nyilvánosan elmondhatja az álláspontját”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik