Belföld

Jó üzlet államfőnek lenni

Luxusvilla, majd többszáz milliós lakás egy budai elitkerületben, nagy autó sofőrrel, halálig tartó életjáradék. Mindezt bármelyik, 35 évesnél idősebb magyar állampolgár megszerezheti, ha államfővé választják.

Az öt legfőbb közjogi méltóság – a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke, illetve a Legfelsőbb Bíróság elnöke – nem csak hivatali ideje alatt, de azt követően is jelentős juttatásokra jogosult. Mindezt természetesen törvény szabályozza. A köztársasági elnöknek – társaihoz hasonlóan – hivatalbalépésekor, félidőben, illetve hivatala lejártával vagyonnyilatkozatban kell elszámolnia.

Közszolgálati munkaviszony

Villából apartmanba

A köztársasági elnöki rezidencia Budapesten, a XII. kerület Béla király út 28. szám alatt található. Itt lakott 1990 és 2000 között Göncz Árpád, és most Mádl Ferenc is. Az előző államfő hivatali ideje lejártával a II. kerületi Vérhalom téren kapott egy házat, amelyben jelenleg is él. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) már tavaly ősszel megvette Mádl Ferenc számára azt a II. kerületi, 160 négyzetméteres, második emeleti társasházi lakást, amelybe 2005 augusztus 4-e után költözhet. A lakásért 126 millió forintot fizetett a KEH a PJ Ingatlanforgalmazási és Vagyonkezelő Holding Kft.-nek.

Az elnök fizetéséről a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezik: az államfő a közigazgatási államtitkár bérének másfélszeresét kapja havonta. Ez körülbelül bruttó hétszázezer forintot jelent. Ezen felül minden naptári évben jogosult egyhavi tiszteletdíjára is. Mindebből azonban – csakúgy, mint a Magyar Köztársaság többi dolgozó állampolgárának – szja-t, egészségügyi hozzájárulást, egészségbiztosítást valamint nyugdíjjárulékot kell fizetnie.

Az államfőt is megilleti természetesen a szabadság: évi negyven napra átmenetileg hátat fordíthat a közügyeknek.

Kötelező luxus

A köztársasági elnök kényelmét az állam két – személyi illetve hivatali célra szolgáló – személygépkocsi, zártcélú távközlő hálózat, illetve egy rezidencia biztosításával szolgálja. Ez utóbbit azonban köteles is igénybe venni: muszáj elköltöznie addigi lakhelyéről. Ez biztonsági szempontból különösen fontos, hiszen a rezidencia kiválasztásakor a védhetőség elsődleges szempont. Hazánk első emberét ugyanis hivatali ideje alatt természetesen személyi védelem illeti meg.

Az elnök képviseli Magyarországot külföldön, így nem mindegy, milyen körülmények között jelenik meg külföldi partnerei előtt. Hivatalos külföldi kiküldetései esetén ezért ő és kísérete teljes ellátmányt kap, sőt, külön repülőgépet is biztosítani kell neki. Az állam minden esetben első osztályra szóló jegyet vált a köztársasági elnöknek, bármilyen járműről is legyen szó.

Szabadsága alatt családjával a Kormány Központi Üdülőjében pihenheti ki az állami teendők fáradalmait, a szállás, az étkezés és az üdülési szolgáltatásokért azonban térítési díjat kell fizetnie.

Élete végéig gondoskodik róla az állam

A köztársasági elnököt hivatali ideje lejárta után is járandóság illeti meg: a mindenkori elnöki tiszteletdíjnak megfelelő, bruttó összegre jogosult, tehát ebből még adóznia kell. Amennyiben azonban az egykori államfő nyugdíjban részesül, a két juttatás összesen nem haladhatja meg a mindenkori elnök havi járandóságát.

Az elnöki rezidenciából a – kétszer – öt év lejártával sem kell egy másfél szobás panelba költöznie. Ha legalább két évet töltött el Magyarország első embereként, kérésére lakás jár ki, amely halála esetén ez özvegye tulajdonába kerül. A lakáshoz legalább három lakószobának kell tartalmaznia, és a Köztársasági Elnöki Hivatal kötelessége biztosítani. Gépkocsi használat is megilleti leköszönése után, harmincezer kilométerig. Ehhez természetesen megfelelő színvonalú autó és sofőr is dukál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik