Belföld

Adományakciók az esőzések károsultjainak

A legnagyobb hazai cégek, telefonvállalatok és országos napilapok is segélyakcióba kezdtek a felhőszakadás károsultjainak megsegítésére. Nem volt ekkora összefogás a 2001-es árvíz óta Magyarországon.

Az eddigi adatok szerint legalább 800 millió forintos kárt okozott a múlt heti esőzés Nógrád megye több településén. Csak Mátrakeresztesen kilenc lakóházat kell lebontani, huszonöt talán megmenthető, de csupán tizenhárom ház volt biztosítva, így a tulajdonosok többségének kilátástalan a helyzete. A károsultak megsegítésére azonban több nagyvállalat és médium is akcióba lendült.







Adomány-számlaszámok

A Vöröskereszt: 10300002-20329725-72723285 Ökumenikus Segélyszervezet: 11705008-20464565   napilapok szervezte gyűjtés adományai a Vöröskereszten keresztül: 10300002-20329725-72583285

Adománygyűjtő műsort sugároz a Magyar Televízió csütörtök este az árvíz sújtotta mátrai falvak megsegítésére. A műsor után még három napig lehet eljuttatni a felajánlásokat az MTV vonalain keresztül, a műsor napján pedig este tízig személyesen is el lehet vinni az adományokat a Nyugati pályaudvarhoz. A közszolgálati adó április 21-e óta gyűjt segélyeket a Magyar Vöröskereszttel közösen. Arra számítanak, hogy nem csak az olyan külföldi katasztrófák mozgatják meg az embereket, mint a kelet-ázsiai cunami, hanem akkor is lehet az emberek szolidaritására számítani, ha itthon történik a baj.

Közös gyűjtést szervez négy hazai napilap – a Blikk, a Magyar Nemzet, a Nemzeti Sport és a Népszabadság – is.

A MOL és a telefonszolgáltatók is adakoznak








A 2001-es károsultak röghöz vannak kötve
Jüttner Csaba, az SZDSZ országgyűlési képviselője önálló törvényjavaslatot nyújtott, amelyben a 2001-es tiszai árvízi katasztrófa után újjáépült házakra bejegyzett jelzálogjog törlését javasolja. A liberális politikus indítványozta, hogy az állam mondjon le jelzálogjogáról, és a közigazgatási hivatal vezetője intézkedjen az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetésről. Javaslatát azzal indokolta, hogy az állam gyorsan, de drágán újította fel az elmosott házakat, így akiknek mindenüket elvitte a víz, a költségeket nem tudták vállalni, az állam pedig jelzáloggal, illetve elidegenítési-terhelési tilalommal terhelte tizenöt évre az ingatlanokat. Az érintettek közül sokan el szeretnének költözni, de az állami jelzálog 15 évre röghöz kötötte őket, anyagi helyzetük pedig nem teszi lehetővé szabadságuk megváltását.

A MOL Rt. még a hét elején jelentette be, hogy 15 millió forintos segítséget nyújt a felhőszakadás sújtotta Mátrakeresztes, valamint a Romániában víz alá került Torontálkeresztes és Fény falvak lakóinak. A felajánlott összeget a romániai Vöröskereszten és az Európai Bizottság Humanitárius Segélyszervezetének magyar partnerszervezetén, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttatja el az érintett településekre. A MOL-csoport ezen felül gyűjtést indítottak az olajtársaság benzinkútjainknál is, számítva az autósok szolidaritására és segítőkészségére.

A hazai telefontársaságok is újra indították 1749-es segélyvonalukat. A Matáv, a Pannon GSM és a T-Mobile ügyfelei ezen keresztül tudnak hozzájárulni a mátravidéki vízkárok helyreállításához. A vonal április 27-étől május 15-ig fog élni, és minden hívás 200 forintot jelent. Az adományokat a Magyar Vöröskereszt gyorssegélyként juttatja majd el a rászorulókhoz. A segélyvonalon keresztül egyébként januárban a cunami áldozatait lehetett támogatni, akkor egy hónap alatt több mint 100 millió forint gyűlt össze.


A segélyszervezetek tovább dolgoznak


A nagy cégek felajánlásai mellett az első naptól kezdve a helyszínen segítenek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Vöröskereszt és a Katolikus Karitasz munkatársai. „Folyamatosan cseng a telefonunk, rengetegen érdeklődnek, hogyan tudnak adományokat eljuttatni rajtunk keresztül a károsultaknak” – mondta Kis Boáz, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet sajtómunkatársa a FigyelőNetnek. A szervezet elsősorban pénzadományokat vár, de ruhákra, élelmiszerekre is nagy szükség van. „Eddig két cég jelentkezett, akik nagyobb adományt ajánlottak fel: egy egymilliós és egy hárommilliós csekket fizettek már be. Pontos adatok még nincsenek az eddigi felajánlásokról. Reméljük, hogy akár tízmilliós nagyságrendű összeg is be fog folyni a számlaszámunkra, amellyel a bajba jutott családok újrakezdését tudjuk támogatni” – mondta Kis Boáz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik