Belföld

Japán bocsánatot kért háborús bűneiért

Enyhülést hozhat Japán és Kína hetek óta egyre feszültebbé vált kapcsolatában a szigetország miniszterelnökének bocsánatkérése. Koidzumi gyakorlatilag elismerte a Japán által a második világháborúban elkövetett kegyetlenkedéseket.

“Japán gyarmati uralmával és agressziójával hatalmas károkat és szenvedést okozott számos népnek, mindenekelőtt Ázsiában. Az ország nyíltan és alázatosan szembenéz ezekkel a történelmi tényekkel, és a II. világháború befejezése óta mindvégig elkötelezett volt és maradt amellett, hogy ne váljon katonai hatalommá, de váljon gazdaságivá, és minden problémáját békés úton, erő alkalmazása nélkül oldja meg.” – nyilatkozta a Koidzumi japán kormányfő a jakartai afrikai-ázsiai csúcsértekezleten


Japán bocsánatot kért háborús bűneiért 1

Koidzumi japán kormányfő

Noha beszédében nem említette a Japán és Kína közötti ellentét kiéleződését, de bejelentette, hogy találkozni szeretne a kínai államfővel. A két ország között néhány héttel ezelőtt kirobbant konfliktus oka egy Tokióban kiadott új történelemkönyv, amely  kisebbítette a második világháborúban a japánok által Kínában elkövetett szörnyűségeket, köztük a biológiai fegyver bevetését és a szexuális kizsákmányolást. Emiatt az utóbbi hetekben tízezrek vonultak az utcára kínai nagyvárosokban és több más ázsiai országban.

Az északkeleti országrészben fekvő Senjang városban néhány nappal ezelőtt a japán konzulátus felé igyekvő tömeg a nemzeti himnuszt énekelte és Japán-ellenes jelszavakat skandált. A konzulátust mintegy 120 egyenruhás rendőr, valamint több, civil ruhába öltözött rendőr védte, de a tömeg így is vörös festékkel és apró kövekkel hajigálta meg az épületet.


Japán bocsánatot kért háborús bűneiért 2

Rohamsisakosok és tűntetők Sanghajban

Az említett történelemkönyv miatt kirobbant feszültséget ráadásul több aktuális érdekellentét erősíti. Ilyen például a szigetország állandó tagságának lehetősége az ENSZ-ben, melyet Kína ellenez, miközben az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese nemrég úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok szerint Japán megérdemli, hogy a Biztonsági Tanácsban állandó tagságot kapjon.

Nem tett jót a két ország kapcsolatának az sem, hogy a japán külügyminisztérium által kiadott és nemrég nyilvánosságra hozott diplomáciai évkönyv szerint Kína súlyos problémát jelent a szigetország biztonságára. A tanulmány készítői mindezt azzal indokolják, hogy Kína földgázt termel ki a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású vizein. A Tokióban megjelent diplomáciai évkönyvben azt is felemlegetik, hogy tavaly egy kínai atom-tengeralattjáró behatolt a vitatott hovatartozású vizekre

A japán kormányfő mostani bocsánatkérése minden bizonnyal enyhülést hozhat a két ország rég nem tapasztal feszültségteli viszonyában, ám az igazi előrelépéshez az kell, hogy a japán kormányfő és a kínai államfő megtalálja a közös hangot a várhatóan holnap sorra kerülő személyes találkozón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik