Belföld

Japán adományok magyar kórházaknak

A japán kormány támogatásaként három magyarországi kórház összesen 26 millió jen – mintegy 46 millió forint – értékben kapott világszínvonalú diagnosztikai berendezéseke.

Magyarországnak 1990 óta nyújt támogatást a japán kormány, elsősorban az ország fejlődéséhez nélkülözhetetlen szakembergárda képzésén keresztül. Az elmúlt másfél évtizedben 758 magyar szakember vehetett részt képzésen a szigetországban. E szakképzéseket egészíti ki a japán kormány műszeradománya. A program részeként három magyarországi kórház összesen négy világszínvonalú diagnosztikai berendezést kapott, hogy a magyar orvosok a Japánban megismert gyógyítási technológiákat e berendezések révén minél több beteg gyógyulására alkalmazhassák sikerrel – hangzott el Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökének és Inagawa Teruyoshi, Japán magyarországi nagykövetének közös sajtótájékoztatóján.

Az adományprogram keretében a bajai kórház egy ultrahangos vizsgálógéppel gazdagodott, a fővárosi önkormányzat Szent László Kórháza pedig ugyancsak egy ultrahangos vizsgálógéppel, valamint egy hordozható EEG-berendezéssel lett gazdagabb. E berendezések a Szent László Kórházban a stroke-betegségek korai felismeréséhez járulhatnak hozzá. A budapesti Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ egy úgynevezett „real time PCR-berendezést” kapott. Ez a műszer a DNS és az RNS olyan kis mennyiségben történő vizsgálatát teszi lehetővé, amely túl azon, hogy csökkenti a vizsgálat költségeit, nincs káros hatással a kísérletet végzők egészségére sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik