Belföld

Ma jelöl elnököt az MSZP

A pénteki MSZP-kongresszuson dől el, ki lesz a párt köztársaságielnök-jelöltje. Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint nem az a fontos, melyik jelölt kap többséget, hanem hogy aztán elnök is legyen.

Az MSZP rendkívüli kongresszusa pénteken dönt arról, ki lesz a párt köztársaságielnök-jelöltje. A küldöttek az országos elnökség és az országos választmány közös ajánlása alapján döntenek az államfőjelöltről. A párton belüli támogatottsági sorrendnek megfelelően valószínűleg Szili Katalin házelnök, Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Horn Gyula volt miniszterelnök és Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter neve kerül az MSZP kongresszusa elé.

Igazából nem az a kérdés, ki kap többséget az MSZP pénteki államfőjelölő kongresszusán, hanem az, miként lehet elérni, hogy a jelölt köztársasági elnök is legyen – mondta Kiss Péter, az MSZP elnökségi tagja, kancelláriaminiszter a közszolgálati televízióban pénteken. Hozzátette, a kormánypártoknak, és főleg a szocialista pártnak azt kell elérnie, hogy az általa megfogalmazott értékeket képviselő jelölt legyen a köztársasági elnök. Ehhez azonban kiszámítható parlamenti többség kell. A szocialista politikus megjegyezte: a parlamenti többséget kétféle módon, a koalíción belül, de azon kívül, az ellenzéktől, függetlenektől kapott szavazatokkal is meg lehet szerezni. Ez utóbbi esetben azonban mérlegelni kell, mennyire sérül a koalíciós együttműködés. “Elvileg elképzelhetjük, hogy ha volna garancia túloldali szavazatok mellett, akkor az SZDSZ azt mondaná, nem ért egyet a javaslatunkkal, de tolerálja azt, tehát megegyezés van a nem megegyezésről. Ez egy koalíciós magatartás lehet, bár nem szokványos Magyarországon” – véli Kiss Péter. Hozzátette azonban, hogy olyan megoldást szeretnének, amely mögé koalíciós többség állítható.


Úgy tűnik, az SZDSZ is kezd nyitni Szili Katalin felé: Wekler Ferenc szabaddemokrata képviselő mellett több frakciótársa is jelezte, ha a pénteki MPSZ-kongresszus mégis a jelengeli jázelnököt szavazza meg, támogatná a köztársaságielnök-választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik