Belföld

300 milliós bírságot szabtak ki feketemunka miatt

admin

2005. 04. 15. 07:49

Több mint ezer lebukott vállalkozás, közel tízezer illegálisan foglalkoztatott és 300 milliós bírság: ez a feketegazdaság mérlege az év első negyedében. A leginkább érintett ágazatok szövetségei is keresik a kiutat.

A színlelt szerződéssel való foglalkoztatás leginkább a személy- és vagyonvédelem, a kereskedelem, a mezőgazdaság, a vendéglátó- és az építőipar területén jellemző – derül ki az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adataiból. Békés András elnök a Világgazdaságnak elmondta, hogy az utóbbi három ágazatban fordul elő leggyakrabban a külföldiek szabálytalan foglalkoztatása.

A legfeketébb ágazatok szakmai szövetségei tisztában vannak azzal, hogy vállalkozásaik az élőmunkaterheken próbálnak spórolni. A Magyar Szállodaszövetség például az evához hasonló rendszert és az atipikus foglalkoztatás jellemzőit figyelembe vevő rugalmas munkaügyi szabályozás kialakítását szorgalmazza.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) a legális foglalkoztatás terheinek csökkentését igyekeznek elérni a kormánynál. A MOSZ elnöke úgy véli, a mezőgazdasági foglalkoztatási támogatás megszüntetése miatt az idén tovább nőhet a feketemunka.

Többek között az építési törvény felülvizsgálata, az építési felügyelet megerősítése fehérítheti az ágazatot – állítja az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének ügyvezetője, Nagy János. Véleménye szerint a jelenlegi húsz felügyelő helyett legalább kétszázra lenne szüksége az építőiparnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Schizophrenia disease concept. LSD feeling abstraction.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.