Belföld

Bajban a pénzváltók

Egyre kevesebb pénzváltó működik, de ezeknek a cégeknek jelenleg is mintegy 40 százaléka illegálisan működik - állítja a szakma érdekvédelmi egyesületének elnöke a pénteki Népszabadságban.

Az évi több százmilliárd forintos forgalmat bonyolító hazai pénzváltópiacnak jelenleg is mintegy 40 százaléka lehet illegális – mondta Kósa Zoltán, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke, az Exclusive Best Change Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Az elnök szerint a legális működő pénzváltóknak egyre kevésbé éri meg. 2002 óta csak egy-egy magyarországi hitelintézet vagy takarékszövetkezet ügynökeként működhetnek: ez pluszterheket ró a vállalkozásokra, és a bank bármikor indoklás nélkül felmondhatja a szerződést. A legjobb megoldás az lenne az elnök szerint, ha a pénzváltók szakosított hitelintézetként működhetnének tovább, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ellenőrzése alatt, vagy legalább ha minden banknak kötelező lenne valutaügynökök tartása.

A PSZÁF sajtóosztályán a felvetésekre reagálva a Népszabadságnak elmondták: szerintük a mostani “talán még a legjobb” rendszer. A banki függőség egyfajta ellenőrzést is jelent a pénzváltók felett, amit a PSZÁF a jelenlegi apparátusával nem tudna kiváltani.

A nagybankoknak egyébként a hírek szerint alig éri meg ez a tevékenység, így egyre gyakrabban jelennek meg “ellenőrzői szerepben” kis vidéki takarékszövetkezetek. A PSZÁF adatai szerint négy évvel ezelőtt még 600 pénzváltónak volt engedélye, ám számuk ma már csak 238.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik