Belföld

Elemzők szerint egyelőre vége az olajár emelkedésének

A rekordszintű olajár után az év közepi negyedévekben visszaesés várható, egészen a negyedik negyedévi visszaemelkedésig, áll a Barclays Capital elemzésében.

A City legnagyobb nyersanyagpiac-figyelőházainak egyike negyedéves visszatekintésében azt írta: a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyű keverék határidőinek átlaga az idei első három hónapban 48 dollár, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajféle átlaga pontosan 50 dollár volt.

Ez volt a hetedik olyan negyedév egymás után, amelyben emelkedett a világpiaci átlagár – a júniustól decemberig terjedő hét szállítási határidő mindegyike 59 dollár felett tetőzött, az augusztusi és a szeptemberi WTI-határidőket márciusban egy ideig 60 dollár felett forgalmazták -, de ezzel egy időre valószínűleg le is zárul a rekordok sorozata, amely a Barclays Capital elemzése szerint nem kis részben technikai tényezők eredménye volt – áll Kertész Róbert, az MTI tudósítójának jelentésében.

A londoni cég elemzői szerint a második negyedévi átlag az első negyedévi alatt lesz, azzal együtt is, hogy az árszint hozzávetőleg 15 dollárral volt magasabb az első három hónap végén, mint az elején. A szakértők szerint az árakat a mozgósítható amerikai kereskedelmi nyersolajtartalék nyomja le: a készlet április első hetében 317,1 millió hordó volt, 24,9 millió hordóval több, mint egy évvel korábban.

A Barclays Capital előrejelzése szerint a WTI-határidők átlagára az első negyedévi 50 dollár után a másodikban 47,70, a harmadikban 43,70, a negyedikben viszont – amikorra az elemzők globális ellátási feszültséget várnak, 86 millió hordós napi világkereslettel és ettől elmaradó napi összkínálattal – 50,10 dollár lesz.

A Brent-átlag az első negyedévi 48 dollárról 44,6, majd 40,0 dollárra süllyed, az idei utolsó három hónapban azonban 46,10 dollárra emelkedik vissza az előrejelzés szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik