Belföld

Beállt a bérlakáspiac

A bérlakáspiacot két éve túlkínálat jellemzi, és rövid távon aligha várható javulás. Az elmúlt évek kedvező hitelei jócskán megnövelték a kínálatot, ám ezzel szemben csökkenő kereslet áll.

A magyar lakásállományon belül egész Európa-szerte közmondásosan alacsony, mindössze néhány százalékra tehető a bérlakások aránya. Ez az arány egy bő évtizede alakult csak ki, amikor a kilencvenes évek elején az azonnali forrásszerzésben érdekelt önkormányzatok – jellemzően a piaci érték töredékéért – eladták ingatlanállományuk túlnyomó részét az addigi bérlőknek.

Ezután igen hamar világossá vált, hogy a rövid távú érdekek érvényesülése jelentős gátja a lakásállomány korszerűsítésének, s hatékony tömbrehabilitáció sem menedzselhető ilyen háttérrel. Az évezred-forduló táján tapasztalható meredek lakásár-emelkedés következtében pedig egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy sok százezer háztartás lakhatási gondjára csak a szociális alapú bérlakás-rendszer lehet a megoldás.

Lakáspolitikai törekvések

Nem csoda tehát, hogy az éppen aktuális lakáspolitikai kérdések egyik fő megoldandó problémája – pártszínektől függetlenül – immár évek óta egy jól működő bérlakásprogram kialakítása. A következőt, az ígéretek szerint, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) idén őszre dolgozza ki. A fő hangsúly az állam és a vállalkozói szféra részvételének arányán, illetve magának egy működő koncepciónak a kidolgozásán van.


Beállt a bérlakáspiac 1

Természetesen a hivatalos statisztikákon túl a lakásállomány jóval nagyobb aránya hasznosul ténylegesen bérlakásként. Ennek volumenét csupán becsülni lehet, hiszen a lakáskiadók csak kivételes esetben fizetnek adót a bérleti díj után. Ebben változás nem várható az idén bevezetett intézkedéstől sem, miszerint az önkormányzatnak bérbe adott lakások után (mely szociális bérlakásként hasznosul) adómentesség jár a tulajdonosnak. Az eddig adóelkerülő állampolgárok valószínűleg nem lépnek a nyilvánosságra ezen engedmény ígéretével, mert nyilvántartásba vételük után onnan nehezen tudnának újból visszalépni az árnyékgazdaságba.

Ugyanígy nem lesz nagy érdeklődés a fejlesztőket célzó programnak sem, miszerint a megépült, de el nem adott lakásaikat szociális bérletre ajánlhatják fel az önkormányzatoknak, s három év múltán azokat az új lakásokra vonatkozó kedvezményekkel értékesíthetik, ráadásul az amortizációval csökkentett bérleti díj felét leírhatják az adóalapjukból. A lakások értékesítésére ugyanis így sem kap garanciát a beruházó. Márpedig az építtetők többsége mihamarabb szeretne kiszállni fejlesztéséből, így valószínűleg inkább vállalja a jelenlegi alacsonyabb hasznot az esetlegesen alacsonyabb áron értékesített lakások után, semmint három év múlva újra azok eladásával kellene bajlódnia.







Hüvelykujj-szabály
Régebben azt mondták, hogy akkor érdemes kiadás céljából lakást venni, ha a lakás piaci értékének 10 százaléka bejön az éves bérleti díjból, magyarul befektetésünk 10 év alatt megtérül. A mai körülmények között viszont már 5-6 százalék is jónak számít, vagyis a megtérülési idő 15-20 évre emelkedett. Praktikusan ez azt jelenti,hogy például egy 20 millió forint értékű lakást éves szinten durván 1-1,2 millió forintért lehet kiadni, vagyis havi 85-100 ezer forintért.

Csökkenő kereslet

A felső kategóriájú bérlakás-piac fénykora egyértelműen lecsengett mára. A kilencvenes évek elején, a külföldi cégek megjelenésekor a gyakran éveket itt töltő menedzseri réteg megbízható keresletet jelentett elsősorban a budai házak és lakások iránt. Ez azonban mára már nem jellemző.

A kedvező hitellehetőségeknek köszönhetően 2000 és 2003 között a magyar vásárlók nagy arányban vettek lakásokat befektetési (kiadási) céllal. Ekkoriban a felvett hitel után fizetendő havi törlesztőrészletet a bérleti díj általában teljes egészében fedezte. A kereslet ugyanakkor nem bővült, így mára egyértelmű túlkínálat alakult ki a piacon. Emellett, a 2003. decemberi hitelszigorítások, és a kamatok megugrása miatt már a legtöbb esetben anyagilag sem éri meg bérbeadási céllal lakást vásárolni, hiszen a havi törlesztőrészletek kétszeresen is meghaladhatják az elérhető bérleti díj összegét.

A bérlakások iránti külföldi kereslet a tavalyi EU-csatlakozást követően sem élénkült meg. Sőt, egyre több külföldi inkább lakást vásárol, hiszen az otthon felvett, a mienknél jóval alacsonyabb kamatú hitelek és a viszonylag stabil áremelkedés jó befektetésnek teszik az – elsősorban belvárosi – ingatlanokat.







Árak Pesten és Budán
Külföldiek részéről Budán leginkább a két- és három hálószobás lakások a keresettek, 100 négyzetméterig – tapasztalják például az Otthon Centrum szakértői. A legkedveltebb területek a II. és XII. kerület belső, városközponthoz közeli részei. A bérlők 70-80 százalékban újépítésű lakásokat keresnek, ugyanakkor a családi házak, panellakások, régebbi kockaházak kiadása jóval nehezebb. Míg Budán elsősorban családok bérelnek ingatlant, Pestre az egyedülálló fiatalabbak (akár itt tanuló egyetemisták, akár cégvezetők) költöznek szívesen időlegesen. Ennek megfelelően itt a keresett lakások is kisebbek, jobban ki lehet adni a garzonokat, illetve egy hálószobás lakásokat is. A két városrész közti különbség az árakban is megmutatkozik. Míg Budán 800-1000 euró/hó a tipikus keresési ár, addig Pesten ez 500-700 euró/hó bérleti díjra csökken. A keresett szegmensbe tartozó, jó helyen lévő, de kis lakásokat pedig 3-400 euró/hóért lehet bérelni. Jellemző, hogy ezek az árak 3-4 év óta tartják magukat.

Átlagárak

A keretben olvasható árak természetesen nem a tömegpiacra vonatkoznak, hanem arra az exkluzívabb szegmensre, ami az ügynökségek kínálatában is megjelenik. Átlagos lakások esetén, az apróhirdetések árait összevetve, 1000-1500 forintos bérleti díjakkal kalkulálhatunk négyzetméterenként. Egyetemekhez közel egy másfélszobás lakás bérleti díja így 60-70 ezer forint között alakulhat, míg egy ugyanilyen lakást a központtól távolabbi panellakótelepen inkább csak 45-50 ezer forintért lehetne kiadni – ha lenne rá kereslet… Tipikus az előre fizetendő két-háromhavi kaució. Az árak leginkább az elhelyezkedéstől, valamint a lakás bútorozottsági és felszereltségi szintjétől (ami lehet előny és hátrány is egyben!) függnek.

Jelen piaci körülmények között tehát egyértelmű, hogy kiadási céllal csak a nagyon keresett területeken (leginkább a belvároshoz, egyetemekhez közeli városrészekben) éri meg lakóingatlant vásárolni – illetve általában akkor, ha a tranzakció lakáshitel nélkül megoldható. A bérlakás-piac fellendülését egyelőre gátolja a magyarok lakástulajdonra törekvő attitűdje, a bérlők helyzetének kiszámíthatatlansága, valamint az alacsony mobilitási ráta. Budapest és a nagyvárosok egyre vonzóbbá válása, valamint a bérleti piac kifehérítésére és szabályozására való törekvés is csak két-három év távlatában hozhat ebben pozitív változást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik