Belföld

A külügy nem ajánlja Szumátra északi részét

A Külügyminisztérium azt tanácsolja a Délkelet-Ázsiába tartóknak, hogy fokozottan kísérjék figyelemmel az ottani földrengéssel kapcsolatos híreket, s az Indonéziába indulók egyelőre ne utazzanak Szumátra északi részére, se pedig Nias szigetére. Kedden este egy magyar kutató-mentő csoport utazik a födrengés súlytotta területre.

A tárca felhívta a magyar állampolgárok figyelmét a földrengések, valamint a kiemelkedő erejű földmozgások utáni esetleges szökőárak veszélyeire.

A tárca rámutat arra, hogy az eddig beérkezett információk alapján “a legutóbbi természeti csapás következményeiben magyar állampolgárok nem érintettek”.

A hétfői földrengés az indonéziai Nias szigetet sújtotta a leginkább. A félmillió lakosú sziget Szumátrától mintegy 125 kilométerre nyugatra található. Hivatalos, megerősített adatok szerint legalább 300-an haltak meg ott a természeti katasztrófa következtében. A térségben nagy erejű utórengések voltak kedden.

Jusuf Kalla, Indonézia alelnöke egy rádiónyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a Richter-skálán mérve 8,7-es fokozatú földmozgás halálos áldozatainak száma akár 1000 és 2000 között is lehet.

A térséget karácsonykor sújtó 9,2-es földrengéssel ellentétben a mostani természeti csapás nem gerjesztett különösebben heves szökőárt, mint azt várták. A térségben cunamiradót is elrendeltek.

Tizenkét fős kutató-mentő csoport indul útnak kedden két mentőkutyával a földrengés sújtotta Indonéziába – közölte a Baptista Szeretetszolgálat által szervezett csoport vezetője.

Pavelcze László, aki egyben a Magyar Speciális Mentők vezetője, elmondta, a kutató-mentő munkára a jakartai kormánytól kaptak felkérést, amit a magyar Külügyminisztérium közvetítésével kaptak meg.

Az egészségügyi és műszaki szakemberekből álló magyar csoport a Ferihegyi repülőtérről kedden késő délután indul útnak Jakartába és várhatóan 7-10 napig segítik a helyszinen a mentési munkákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik