Belföld

Már sehol sem harmadfokú a készültség

admin
admin

2005. 03. 24. 08:19

Országszerte levonulóban az árhullám, valamennyi folyó felső szakaszán apadnak a vízszintek. A másodfokú és elsőfokú árvízvédelmi készültséget összesen 2155 kilométer hosszúságú védvonalon tartanak fenn.

Megszűnt a harmadfokú árvízvédelmi készültség a Fehér- és a Kettős-Körösnél ugyanúgy, mint a Hármas- és Sebes-Körösön, a Berettyón, valamint a Duna felső szakaszán. A Duna vízgyűjtő területén a korábbi 19 köbkilométernyi, hóban tárolt vízkészletből elolvadt és levonult 8 köbkilométernyi, a fennmaradó 11 köbkilométer a sokéves átlagnak felel meg.

A Tisza vízgyűjtő területén a korábbi kilenc köbkilométernyi hóban tárolt vízből eddig három köbkilométernyi olvadt meg és vonult le, a fennmaradó hat köbkilométernyi vízmennyiség a sokéves átlag feletti mennyiség, s ez indokolja a további nagy figyelmet. Csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 88.000 hektárt borít belvíz, ebből 45.000 hektár vetés és szántó.

Már apad a Duna Budapestnél, ám az időjárástól függően jövő héten újra megkezdődhet az áradás a jelenleginél magasabb vízállással. A folyó kedden hat órán keresztül este 10 óráig tetőzött 663 centiméteren, ami csaknem 200 centivel alacsonyabb a 2002 nyarán mért szintnél.

Borsodban lezárták négy út egy-egy hosszabb-rövidebb szakaszát. Nem lehet közlekedni a Muhi-Köröm, a Tiszaújváros-Kesznyéten, a Sajóecseg-Boldva közötti út egy-egy szakaszán, valamint az ároktői úton.

A Tisza és a Bodrog lassan árad, a többi folyó apad. A magas vízállás miatt továbbra is fenntartja a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Berettyó torkolati szakaszán a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Szeghalomnál 444 centiméteres vízszintet mértek, a folyó tetőzése szerda estére várható.

Továbbra is első fokú az árvízvédelmi készültség a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között. Tokajnál szerdán reggel 680 centiméter volt a vízállás. További árvízvédelmi óvintézkedéseket rendelt el szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a térségi védelmi bizottság elnöke a Felső-Tisza határon túli hegyvidéki vízgyűjtő területét borító, mintegy kétmilliárd köbméter víztartalmú hórétegre való tekintettel.

Gazda László, a szervezet és a megyei önkormányzat elnöke utasította a folyó menti települések helyi védelmi bizottsági vezetőit arra, hogy a régió tisztiorvosának szervezési intézkedései alapján határozzák meg a közegészségügyi, járványügyi, illetve az egészségügyi biztosítás feladatait egy esetlegesen kialakuló rendkívüli helyzetre.

A Tiszán kialakult árhullám jelenleg Dombrád térségében tetőzik, a folyó középső, Fegyvernek és Csongrád közötti szakaszán a hét második felében várható védelmi fokozat életbe léptetése. A Tisza tetőzése március utolsó napján várható Szolnoknál 710 centiméter körüli vízállással. Az előre jelzett szolnoki tetőzési szintből következik, hogy a Tisza hullámtere nagyrész víz alá kerül, így a város hobbikertes, úgynevezett mentetlen területe is. A vízügyi hatóságok 3 millió homokzsákot tartalékolnak árvíz esetére az ország folyói mentén.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.