Belföld

ÁPV: nincs napirenden Tokaj Kereskedőház privatizációja

Jelenleg semmilyen formában sincs napirenden a Tokaj Kereskedőház Rt. privatizációja, a sátoraljaújhelyi székhelyű cég 100 százalékban állami tulajdonban van - közölte az ÁPV Rt. hétfőn.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) közleménye szerint az utóbbi napokban számos félreérhető híradás jelent meg a sajtóban a Tokaj Kereskedőház jelenlegi státusával és jövőbeni sorsával kapcsolatban. Ezért az ÁPV Rt. kijelenti, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. privatizációja jelenleg semmilyen formában nincs napirenden. A sátoraljaújhelyi székhelyű cég teljes egészében, 100 százalékban állami tulajdonban van.

A Tokaj Kereskedőház Rt. részvényeinek értékesítésére 2004-ben történtek kísérletek, ezek azonban eredménytelenül zárultak; két sikertelen, nyílt pályáztatást követően a múlt év végén indított tárgyalásos eljárás is eredménytelennek bizonyult. A tárgyalásos eljárásban a részvénycsomag megvásárlására érkezett ugyan érvényes ajánlat, amely a szakmai szempontoknak megfelelt, de az ÁPV Rt. Igazgatóságának döntése alapján az eljárás eredménytelennek bizonyult, mert az árajánlat elfogadása jelentős vagyonveszéssel járt volna.

Még a privatizációs kísérletek előtt tőkekivonás útján a Tokaj Kereskedőház Rt-ből a kincstári vagyoni körbe kerültek: a Tarcali Szőlészeti- Borászati Kutatóbázis, a tolcsvai múzeális borkészletek, és egyes különleges értékű tarcali és mádi szőlőterületek. Ezzel a társaság térségi-iparági jelentősége megmaradt, de a nemzeti értéknek tekinthető vagyonelemek kikerültek a társaság kereti közül.

Szintén még a privatizációs pályázatok előtt, a privatizáció előkészítési folyamatához kapcsolódott a Tokaj Kereskedőház Rt.-ben korábban 23 százalékos kisebbségi tulajdonnal rendelkező Forrás Rt. kivásárlása, a 100 százalékos állami tulajdonosi kontroll teljessé válása is. A Forrás Rt-nek a céggel kapcsolatban azóta semmiféle befolyása, vagy jogosultsága nincs.

A szőlőtermeléssel, -feldolgozással, borkészítéssel és kereskedéssel foglalkozó cég 80 hektár saját területtel rendelkezik, de több mint háromezer kistermelővel áll szerződésben, összesen 1100 hektár területhez kapcsolódóan. A szőlő döntő részét kistermelőktől vásárolják. Éves szinten 60 ezer hektolitert termelnek, ez hárommilliárd forint árbevételt jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik