Belföld

Feketelistázott oktatók az ELTE-n

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja felszólította az intézetvezetőket, hogy készítsenek listát a nélkülözhető oktatókról, akiktől az egyetem szeptemberben megválhat – állítja az origo.hu.

Levélben arra kérte a kar dékánja, Mannherz Károly a BTK egyes tanszékeit, hogy válasszák ki azokat az oktatókat, “akiknek a hozzájárulása az adott intézet működéséhez nem olyan jelentős”.


Az ELTE pénzügyi gondjai miatt több oktatót elbocsát. Az intézetek a február 24-én kelt levélben három napot kaptak arra, hogy összeírják az elbocsátásra javasolt kollégák listáját.

Az Angol-Amerikai Intézet nem akart közreműködni “a problémának ilyen hisztérikusan és vaktában történő megoldásában” – írja az intézet egyik vezetőségi tagja, Szigetvári Péter. Az intézet február 26-i kongresszusát követően levelet küldött a dékánnak, amelyben közölték, hogy nem tudják elkészíteni a listát, és több javaslatot is tettek az egyetem pénzügyi gondjainak enyhítésére.

Szigetvári szerint “az órákat már így sem fogjuk tudni megtartani, az elmúlt években a diáklétszám többszörösére növekedett”. 

Az origo.hu információja szerint az elbocsátás veszélye azokat fenyegeti, akik már régen tanítanak a BTK-n és szerződésüket az idén meg kellene hosszabbítani, akik hetente kevés órát adnak a karon, illetve akik még nem szerezték meg a doktori képesítést. Az elbocsátások oka, hogy ELTE nem tudja kifizetni a dolgozók tizenharmadik havi fizetését és a kötelező béremeléseket.


A dékáni rendelet értelmében annyi oktatótól kell megválni, ahány fizetése elegendő ahhoz, hogy kipótolja azt a pénzmennyiséget, amennyi a többi tanár fizetésemeléséhez szükséges. A BTK-n összesen harminckét embert kell elbocsátani, ez leginkább az angol és az orosz szakot érinti – értesült a lap.

A BTK dékánja, Mannherz Károly a múlt hét óta nem reagált az origo.hu megkeresésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik