Belföld

Madrid emlékezik

Nem vesznek részt az egy évvel ezelőtti madridi merénylet megemlékezésein a robbantásokban megsérültek. Eközben nemzetközi terrorizmus ellenes konferenciát rendeztek a spanyol fővárosban.

Reggel hét óra harminchét perckor megszólalt Madrid hatvan templomának összes harangja, s ezzel kezdetét vette az egy évvel ezelőtti, 191 halálos áldozatot követelő merénylet megemlékezéseinek sorozata. Az ország délben öt perces némasággal emlékezik az egy évvel ezelőtti eseményekre.


Azonban nem mindenki vesz részt a ceremónián. A több mint 1800 sebesült többsége felépült, de a mai napon nem tud emlékezni. Spanyolország legnagyobb merényletsorozatának, tíz párhuzamos robbantásában megsérültek nem kívánnak megjelenni a hivatalos ceremóniákon, túl friss még az emlék – mondják.


Téves baszk vonal


A hatóságok a reggeli csúcsforgalomban, a vonattal munkába igyekvők ellen elkövetetett merényletek után szinte zsigerből a Baszkföld függetlenségéért küzdő, s több merényletet elkövető ETA nyakába akarták varrni a felelősséget. Azonban az általános választások előtt alig három nappal elkövetett merényletet kivizsgálva a hatóságok elvetették az első elképzeléseket, s azt állítják, hogy most már ismerik a merénylet fő aspektusait.








Irak
Negyvenhétre emelkedett a halálos áldozatok száma az észak-iraki Moszulban, ahol csütörtökön egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy mecsetben – írja az MTI. A sebesültek száma meghaladja a százat a még mindig nem végleges veszteségmérleg szerint. A 47 halálos áldozatot követelő robbantás egy síita gyászszertartáson történt egy mecset belsejében a túlnyomó többségében szunniták lakta, de kurdoknak és síitáknak is otthont adó Moszulban, Irak harmadik legnagyobb városában. Szemtanúk elmondása szerint a gyászszertartás egy olyan férfié volt, akit Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok egyik fő helyi híveként ismertek.

Több mint 100 embert tartóztattak le, akik közül 22 jelenleg is börtönben ül. A hat országban lefolytatott nyomozás jelenlegi állása szerint a merénylet spanyolországi lakhelyű, de észak-afrikai, főként marokkói, s az al-Kaidához lazán kötődő személyek követték el.


Többek szerint a merénylet fő szervezői többségükben életüket vesztették, vagy már börtönben ülnek. Hét feltételezett merénylő, vagy szervező akkor vesztette életét, amikor a spanyol rendőrség tavaly áprilisban megrohamozta madridi lakásukat. A lakásban tartózkodók felrobbantották magukat. Azonban a helyszínen talált videokazetta az al-Kaidától származó, Spanyolországnak szánt fenyegetést tartalmazott.


A merényletek után a spanyol hatóságok megerősítették a főváros és a nagyobb városok központjainak védelmét. Azonban a látványos biztonsági intézkedések nélkülözik a tartalmat. A BBC egy a napokban sugárzott dokumentumfilmje szerint a vonatok ugyanolyan sérülékenyek mint korábban.



Madrid emlékezik 9

Kofi Annan; Foto: AP


Nagypolitika


A merénylet – több szakértő szerint – végül a spanyol kormány bukásához is elvezetett. Ugyanis a baloldali ellenzék a kampány utolsó napjaiban ügyesen használta fel a lakosságban feléledő Amerika-ellenességet, s megígérte, azonnal kivonja csapatait Irakból. A csapatkivonást követően egy ideig igen feszült lett a viszony a Madrid és Washington között. Ami csak az egy éves évfordulóján látszik enyhülni.


Eközben Madrid ad otthont egy 52 ország, 200 szakértőjét, valamint huszonhárom ország állam és kormányfőjét felvonultató biztonságpolitikai konferenciának. A konferencián a terrorizmus okairól, a demokráciának a terrorizmusra adandó válaszáról cseréltek eszmét a résztvevők.


Kofi Annan, ENSZ főtitkár beszédében arra figyelmeztette az egybegyűlteket, hogy a kormányoknak és a hatóságoknak törvényen kívülre kell helyezniük a terrorizmus minden formáját.

A konferencián munkacsoportokban tárgyaltak a terrorizmus ellenes egységes fellépésről; így évek óta először újra felmerült, hogy nemzetközi összefogással tárják fel a szélsőségesek pénzügyi forrásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik