Belföld

Agrártüntetés: Gyurcsány nem enged

Vasárnap a plenáris ülésen sor kerülhet a csaknem végleges együttműködési dokumentum megtárgyalására. Gyurcsány Ferenc azonban szombaton kijelentette, a kormány egy tapodtat sem engedhet a gazdák követeléseinek.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője elmondta, arról a 10 témakörről folytatnak a tárgyalópartner nélkül szakértői egyeztetést a felek, amelyekről a tárgyalások kezdetén megállapodtak. A szóvivő szerint a szakértői tárgyalások célja, hogy a vasárnapi közös plenáris ülésre elő tudják készíteni a véglegesített megállapodáshoz már közel álló dokumentumot.


Szombaton délelőtt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke mintegy 200 gazda előtt a Felvonulási téren azt mondta: visszautasítják Németh Imre földművelésügyi miniszter péntek reggeli nyilatkozatát, amely szerint a demonstráló gazdák “csöpögő nyálú, hatalomsóvár emberek és a demonstrációért megfizetik őket”. Jakab István hozzátette: Németh Imrének ezután el kellene gondolkodnia azon, hogy alkalmas-e a miniszteri tisztségre.

Egyebek között követelik a terület alapú támogatások kifizetésének elmaradása miatt keletkezett pénzügyi veszteségek, gazdasági károk megtérítését, a nemzeti hatáskörben nyújtandó támogatások azonnali meghirdetését és a pályázatok azonnali megnyitását. Kiemelten fontosnak tartják a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv átcsoportosításának azonnali visszavonását. Ugyanakkor a szakmai hitelesség érdekében a tárgyaló felek nem hoznak nyilvánosságra konkrét információkat a tárgyalások eredményeiről.


Gyurcsány: egy tapodtat sem…







Tüntetések országszerte

Péter Mihály, a Felvonulási téri agrárdemonstráció felelőse elmondta: a demonstrációs bizottság vezetői vasárnap délelőtt 10 órakor tárgyalnak a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) illetékeseivel arról, hogy a Kossuth téren, a Parlament középső parkírozójában található traktoroknak át kell-e vonulniuk a Parlament XI-es kapuja melletti parkolóba. Eközben országszerte hat megyében – Fejérben, Nógrádban, Hajdú-Biharban, Csongrádban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – összesen húsz helyen tartanak félpályás útlezárást demonstráló gazdák. A budapesti agrárdemonstrációról a Magosz február 2-án, Dabason tartott rendkívüli kongresszusa döntött, mivel a szaktárca tevékenységével elégedetlenek az érdekképviseletbe tömörült gazdák.


A tüntető gazdáknak világosan meg kell mondani, hogy egy tapodtat sem fog a magyar kormány engedni, “mert nem tehetem meg” – mondta Gyurcsány Ferenc szombaton egy törökbálinti lakossági fórumon.


A miniszterelnök a mintegy háromszáz résztvevő előtt, többször tapssal kísért beszédében hangoztatta: meg kell őket kérni, tisztességgel menjenek haza, “de ha nem mennek haza, én akkor sem engedek”. 


Az utakon kint lévő gazdák még 200 milliárd forintot szeretnének, ez az összeg akkora, amennyi az egész országban családi pótlékra megy el – jegyezte meg a kormányfő.


Rámutatott: kifizetéséhez meg kellene szüntetni a minimálbérek adómentességét, s fel kellene emelni a társasági adót 16-ról 20 százalékra. Ráadásul éppen az agrárium az, amely az elmúlt három évben mással nem összevethető nagyságú többletet kapott.


Míg 2002-ben 200 milliárd forintot költöttünk agrártámogatásra, az idén 320 milliárdot, s ez 60 százalékkal több – hívta fel a fórum résztvevőinek figyelmét Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik