Belföld

Lassít a kínai gazdaság

A kínai kormányfő szombati beszédének a részleteiről már most kiszivárogtak részletek. Az ország gazdasága az idei évben 8 százalékos növekedést céloz meg.

Tavaly Kína gazdasági növekedése 9,5 százalékot ért el a 2003-as 9,3 százalékos és a 2002-es 8,1 százalékos ütem után, jóllehet 7 százalékos GDP-növekedést céloztak meg ezekben az években.

A kínai kormány stabil és egészséges pénzügypolitikát kíván folytatni, és ennek keretében akarja folytatni a valutareformot. A miniszterelnök beszámolója szerint “piacorientáltabb” kamatpolitikát akarnak kialakítani, és törekednek a jüan “árfolyamképzési mechanizmusának” reformjára is.

Kis mértékben ugyan de az infláció és a munkanélküliség is nőni fog az idei évben a távol-keleti országban.

A kínai kormányzat már többször is kísérletet tett a gazdaság fékezésére, de az elemzők szerint az eddigi intézkedéseik nem váltották be a hozzájuk fűzött ígéreteket.

Az idei évben növelik a mezőgazdaság állami támogatását, és két évvel a korábban tervezetthez képest eltörlik a mezőgazdasági adót, ezzel is többlettermelésre ösztönözve a gazdákat. Tavaly ugyanis a sok éve tartó termeléscsökkenés hatására 26 százalékkal drágult a gabona az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik