Belföld

A választások után jön az államigazgatási reform

Elkészültek a kormányzat átfogó átalakítását célzó törvénytervezetek , de a változásokat legkorábban csak a következő ciklusban vezetik be – közölte Sárközy Tamás, kormánymegbízott szerdán.

A kormányzati szervezet decentralizációs és deregulációs programjának összeállításával megbízott szakember úgy vélte, hogy Magyarországon 2010-re alakítható ki korszerű kormányzás, melynek köszönhetően az állam már nem fog “tékozló koldusként” viselkedni.


A helyzetfelmérést követően három törvénytervezet készített és ezek már Gyurcsány Ferenc asztalán vannak. Az első a kormány szervezeti rendszeréről, a másik a költségvetési szervekről, a harmadik az állami vagyonról szól. A kormányzat felépítésére vonatkozó munkát ősszel, egy átfogó javaslat elkészítésével zárja le a kormánymegbízott.


Sárközy szerint az “olcsó állam” nem lehet nagyobb, mint amit feladatai igényelnek, és nem lehet öncélúan “tekintélyköltekező” sem. Alapelvként fogalmazta meg, hogy egy intézmény ne költsön többet magára, mint amennyit azokra a feladatokra, amelyeknek ellátására létrehozták. Magyarországon nem valósítható meg sem a neoliberális, sem a paternalista állam, valahol a kettő között az esélyegyenlőség megteremtését kell szolgálni. Bár azt is látni kell azonban, hogy teljes igazságosságot nem lehet teremteni.



A választások után jön az államigazgatási reform 1

Sárközy Tamás

Bár a közintézményekben dolgozók száma valóban 300 ezerrel csökkent, ám a közhatalmi szféra dolgozóinak száma majdnem 150 ezerrel nőtt, s a közhatalmi szféra a duplájára növekedett – összegezte a változásokat a kormánymegbízott. Szerinte csak intézményes fékek beépítésével lehetne csökkenteni a további növekedést. Azonban a reform nem feltétlenül jár együtt létszámleépítéssel, hiszen a regionalitás irányába tett lépésekkel, a központi hatáskörök átadásával a munkahelyeknek csak a székhelye változna meg. Ugyanis a minisztériumok ma túl sok intézménnyel működnek, sokszor a helyettes államtitkári posztok száma is indokolatlanul magas.


Rendet kell teremteni az állami vagyongazdálkodásban, mert “nem normális, hogy az államnak nincs vagyonkatasztere, nem tudja, mi a tulajdona”. Ennek érdekében már elkészült egy tervezet, melyben az elbirtoklás idejét 15 évről 20 évre emelik, hogy az állampolgárok ne birtokolhassák el tömegével az állam ingatlanjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik