Belföld

Előrelépések az agrár-tárgyaláson

Előrehaladtak a tárgyalások a demonstráló gazdák és az agrártárca megbízottai között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban csütörtök délután zajló plenáris ülésén.

Erről Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke tájékoztatta a nyilvánosságot egyaránt a megbeszélések szünetében.

Németh Imre szerint a napirenden lévő témák 15-20 százalékával végeztek eddig.

Az agrárminiszter úgy vélte, ha rajta múlik, akár még csütörtökön is létrejöhet a megállapodás a demonstráló gazdák és a minisztérium képviselői között.

A megállapodás létrejöttére Jakab István nem látott reális esélyt csütörtökön.

Németh Imre közölte: a tárgyaló delegációk csütörtök este húsz órakor tekintik át az elvégzetteket és azt követően közösen döntenek arról, hogy folytatják-e a megbeszéléseket, vagy péntekre napolják el.

Az agrártárca irányítója hozzátette: a tárgyalások akkor folytatódnak az éjszakába nyúlóan, ha a megegyezés reálisnak tűnik.

Napirendi pontok

A mai plenáris ülés kezdetén Németh Imre a szakértők által elkészített anyagot látta reménykeltőnek a megegyezésre.

A minisztériumban a szakértők délelőtt annak a dokumentumnak a szerkesztésén dolgoztak, amelyet a plenáris ülés elé kívánnak terjeszteni. Az ülés tervezett napirendjéről Dékány András az agrártárca szóvivője elmondta, hogy elsősorban azok a kérdéskörök kerülnek hangsúlyosan szóba, amelyek rendeletalkotást, esetleges törvénymódosítást vagy az EU harmonizációs folyamatot érintik.

A tárgyaló delegációkat Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, illetve Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke vezeti. A tárgyalások előtt mindketten optimistán nyilatkoztak az MTI-nek.


Egyéb érdekek

A tárgyalásra készülve Németh Imre mindemellett kijelentette, hogy barátságtalan és a fennálló probléma megoldása szempontjából értelmezhetetlen lépésnek tartotta a demonstráló gazdák szerda esti lépését, amikor budapesti Felvonulási térről a fővárosi Kossuth térre irányítottak át traktorokat.

“Az eddigi lépésekből csak azt a következtetést tudjuk levonni, hogy a gazdák problémáinak megoldása mellett egy másik érdek is létezik, azt pedig úgy hívják, hogy politikai zavarkeltés” – kommentálta a demonstráló gazdák magatartását az agrárminiszter.

Jakab István visszautasította a miniszter kijelentéseit, jelezve, hogy a tárgyalások eredményességében érdekeltek, valamint abban, hogy a magyar gazda is európai gazdának érezhesse magát.


Cser Ágnes üdvözli a traktoros tüntetést

Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke szerint azonban a kormány követ el súlyos hibát, ha pártpolitikát csinál a gazdák demonstrációjából. Cser Ágnes ezt azzal kapcsolatban nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön, hogy szerdán részt vett a gazdák Parlament előtti tiltakozó akcióján. Az EDDSZ elnöke az MTI-nek megismételte a szerdai esti, Parlamenti előtti gazdademonstráción tett kijelentését: örül, hogy “a magyar Parlament előtt a Kossuth téren magyar traktorok vannak”.

Hangsúlyozta: véleménye szerint ma Magyarországon “megbélyegzik azokat, akik egymás mellett kiállnak”. Cser Ágnes véleménye szerint Magyarországon újra kell építeni a társadalmi szolidaritást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik