Belföld

Egyre több iratot tartanak vissza a titkosszolgálatok

Az 1945 és 1970 közötti időszakból az iratoknak csak a 18 százalékát tartották vissza, addig az 1980 és 1990 közötti időkből már azok több mint 36 százalékát – hangzott el az állambiztonsági iratokat felügyelő bizottság csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az iratok visszatartását a szervezetek részben azzal indokolták, hogy a jogszabály kötelező hatálya csak 1990 februárjáig terjedő időszak dokumentumaira terjed ki, miközben a legnagyobb nyugdíjazások és önkéntes távozások 1990 novemberében zajlottak.

A bizottság három tagja kifejtette, hogy találtak iratmegsemmisítésre utaló jegyzőkönyveket de nem tudják, hogy konkrétan hányat semmisítettek meg.

Vida István a bizottság soros elnöke ugyanakkor elmondta: “kávézás közbeni pletykákból” az derült ki a számukra, hogy először szabályos utasításokra történtek a megsemmisítések, és az utolsó percben amikor kiderül, hogy itt egy éles váltás lesz, akkor történik az, hogy jegyzőkönyvek nélkül megsemmisítenek iratokat”. Iratmegsemmisítésre utalnak még azok a kartonok is, melyek sorában a számozás alapján hiányosságokat találtak.

Vida István közölte, hogy három lista készül. Az első a levéltáraknak átadott iratok felsorolása. Ezeknek a titkosítását feloldották, a dokumentumok kutathatók. Itt találhatók a többi közt az úgynevezett hálózati anyagok, például több ezer beszervezési- és munkadosszié, illetve a Belügyminisztérium személyzeti anyagai is. A másik, a szigorúan titkos listában szereplő iratokat csak a Legfelsőbb Bíróság kijelölt bírája nézheti át, és dönthet arról, hogy azok átadhatók-e a levéltárnak, vagy a szolgálatoknál kell maradniuk. A harmadik listában szereplő iratokról pedig ez a bizottság döntheti el, hogy levéltárba, vagy a titkosszolgálatokhoz kerüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik