Belföld

Bemutatták a PlayStation 3 szuperprocesszorát

Bemutatkozott a nagyközönség előtt a következő generációs PlayStation játékkonzol alapjául is szolgáló Cell processzor, amit a Sony, a Toshiba és az IBM közösen fejlesztett ki.

Az International Solid-State Circuits Conference-en a Sony, a Toshiba és az IBM bemutatták a közös tervezésű Cell (“Sejt”) processzort, amely elsőként a PlayStation 3 konzolba kerül beépítésre, de teljesítménye alapján akár szuperszámítógépekbe is helyet kaphat.

Egychipes szuperszámítógép

A Cell végleges változata várhatóan 4,6 GHz-en működik majd, egyes becslések szerint megfelelően optimalizált programkód futtatása esetén nyers számítási teljesítménye négy-öt modern, kétmagos szerverprocesszoréval mérhető össze.
Tervezői szerint a chip önmagában nagyobb teljesítményre képes, mint a Garri Kaszparovot sakkban legyőző Deep Blue számítógép.
A Cellt a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy ne csak játékok futtatására legyen alkalmas, hanem más feladatokra is. A Sony és a Toshiba is fel kívánja használni a chipet szórakoztató készülékeiben, a Toshiba ígérete szerint például digitális tévékészülékeibe építi be a lapkát. A lapka elképesztő számítási teljesítménye még tudományos felhasználást is lehetővé tesz.

Kilenc mag

A Cell összesen kilenc processzormagot tartalmaz, köztük egy 64 bites IBM Power architektúrájú központi egységet, amelyhez összesen nyolc egyszerűbb társprocesszor tartozik. A Power-alapú mag gondoskodik az operációs rendszer futtatásáról és a nyolc társprocesszor vezérléséről.
A társprocesszorok valójában igen egyszerű vektorprocesszorok darabonként nyolc végrehajtóegységgel és minimális méretű memóriával.

A PC-gyilkos?

A PlayStation 3 konzol erejére jellemző, hogy négy Cell chipet tartalmaz majd, valójában azonban ennél több processzor is összekapcsolható. A chipet a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy több is együtt tudjon működni. Az így elérhető teljesítmény végeredményben csak attól függ, a szoftverek ki tudják-e használni a párhuzamosíthatóságot.
Flexibilitása miatt a Cell elméletben számos területen jól alkalmazható, a játékkonzoloktól kezdve a szervereken át akár egészen a mobiltelefonokig. Sokak szerint a chip teljesítménye és rugalmassága miatt az eddigi legnagyobb veszélyt jelenti a PC-s processzorokra, valamint azok gyártóira.
Egyes elemzők azonban úgy tartják, a Cell felépítése egyben a hátránya is, mivel bonyolult és nehéz jól programozni, maximális teljesítményét pedig csak bizonyos típusú alkalmazások esetén lehet kihasználni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik