Belföld

Nyilatkozatháborúban az új MT-tag

Varga Mihály, a Fidesz gazdasági szakpolitikusa keddi kijelentésére reagálva Neményi Judit a Monetráris Tanácsba jelölt közgazdász kijelentette, hogy nem érzi sértőnek, hogy Járai Zsigmond korábban leváltotta az MNB egyik vezetői posztjáról.

Számos szakmai cikkben írtam meg véleményemet a magyar monetáris és a fiskális politikáról, illetve az adósságkezelésről, tehát mindenki számára nyitott könyv vagyok – nyilatkozta az MTI-nek Neményi Judit, akit hétfőn a miniszterelnök a Monetáris Tanácsba jelölt.

“Nem tudom, honnan veszik a Fidesz gazdaságpolitikusai, hogy sértett ember lennék, hiszen egy új jegybankelnöknek, s ilyen volt 2001-ben Járai Zsigmond, joga van megválasztani a vezető közgazdászát, s noha én voltam a nemzeti bank ügyvezető igazgatója, tudomásul vettem, hogy nem engem választott” – mondta Neményi Judit.

Neményi Judit nyilatkozatában Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetőjének azon kijelentésére reagált, amely szerint a jelöltek között kiváló agrárközgazdász, van olyan, aki sokat foglalkozott privatizációs kérdésekkel, “sajnos van olyan is, aki sértett emberként nem biztos, hogy segíteni fogja a jegybank munkáját”, utalva Neményi Juditra, aki 1996-2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, és a jelenlegi jegybankelnök vált meg tőle.

A Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa hangsúlyozta, hogya döntés után megírhatta véleményét a monetáris és fiskális politikáról és az adósságkezelésről, s a publikációk kiváltotta visszhang nyomán számos nemzetközi tanácskozásra hívták meg.

“Az sem titok, hogy ezekben a cikkekben a monetáris politika számos hibájára mutattam rá, amelyeket körültekintőbb előkészítéssel meg lehetett volna előzni” – mondta.

Hozzátette: el lehetett volna kerülni a forint felértékelési válságát 2003 elején, és a Monetáris Tanácsnak meg kellett volna akadályoznia a sáveltolást 2003 júniusban. A kutató szerint az is kifogásolható, hogy az inflációs prognózist a jegybank apparátusa állítja össze, s azt a Monetáris Tanács csak végleges formában ismerheti meg, érdemi véleményt erről nem nyilváníthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik