Belföld

A német részvényesek a politikusok mellékjövedelmeit vizsgálnák

A német értékpapír-tulajdonosok védegylete többet szeretne tudni a politikusok vállalatoktól húzott mellékjövedelmeiről: az idei évben célul tűzték ki, hogy meg is kérdezik.

A szervezet ügyvezetője, Ulrich Hocker szerint – aki a berlini Tagesspiegelnek nyilatkozott – a részvényesek elvárják, hogy tájékoztatást kapjanak. „Az átláthatóság a legjobb ajánlat” – jelentette ki a védegylet elnöke. Mindenekelőtt a politika feladata, hogy gondoskodjon a politikusok mellékjövedelmeinek, köztük vállalati díjazásainak átláthatóságáról – vélik a szervezet tagjai.

A saarvidéki szociáldemokraták elnöke, Heiko Maas a Berliner Zeitungban ugyanakkor azt követelte, hogy a politikusok mellékjövedelmeit ne csak a Bundestag elnöksége ismerhesse meg, hanem azokat a közvélemény számára is tegyék hozzáférhetővé.

A német Volkswagen konszern csütörtökön jelentette be: változtat azon a gyakorlaton, hogy alkalmazottait akkor is tovább fizeti, ha már átnyergeltek a politika világába.

Európa legnagyobb autógyártója ezzel hivatalosan is beismerte, hogy 1990 óta létezett ez a gyakorlat, és egyben közzétette hat szociáldemokrata parlamenti képviselő nevét, akik szerepelnek vagy szerepeltek a Volkswagen honorlistáján. Nem világos, hogy a parlamenti képviselők megdolgoztak-e ezért a pénzért, vagy nem.

A képviselők mellékjövedelmeinek kérdése különösen azóta foglalkoztatja a német közvéleményt, hogy decemberben Laurenz Meyer, az ellenzéki kereszténydemokrata unió (CDU) főtitkára kénytelen volt lemondani, mert megválasztása után főtitkári fizetése mellé még öt hónapig mindösszesen körülbelül 60 ezer eurót kapott korábbi munkáltatójától, az RWE energiaszolgáltató vállalattól.

Németországban nem jogellenes, hogy a képviselőnek mellékállása van és ezért javadalmazásban részesül, ám a nem éppen rózsás német gazdasági-szociális helyzet tükrében egyesek erkölcsi aggályaikat hangoztatják, mások pedig attól tartanak, hogy a parlamenti képviselő nem őrzi meg pártatlanságát, hanem gazdasági érdekek l kijárójává válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik