Belföld

Bankszövetség: rendezni kell az azonnali inkasszó jogi hátterét

A Magyar Bankszövetség részben elismeri az ombudsman helyettes alkotmányossági kifogásait az azonnali inkasszót illetően, de a szervezet szerint a problémák a jogszabályi környezetből fakadnak.

Takács Albert, az állampolgári jogok helyettes országgyűlési biztosa hétfőn hozta nyilvánosságra állásfoglalását, miszerint alkotmányos alapjogokat sérthet, ahogyan az APEH és a pénzintézetek kezelik a polgárok állammal szembeni fizetési kötelezettségével kapcsolatos azonnali beszedési megbízásokat.

A Magyar Bankszövetség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a helyettes országgyűlési biztos olyan kérdésekkel foglalkozik jelentésében, amelyet a bankok maguk is rendezendőnek ítélnek. A szervezet minden olyan ésszerű változást támogat, ami elősegíti a banki ügyfelekkel való partneri viszony erősítését. A hitelintézetek betartják a végrehajtást szabályozó jogszabályokat. E szabályok tiltják, hogy a számlatulajdonosokat előzetesen értesítsék a bankok a beszedési megbízás teljesítéséről. “Az ügyfelek természetesen nem a bankszámlakivonatból értesülnek először a végrehajtásról, hiszen a hatóságok beszedési intézkedését megelőzi egy államigazgatási döntés, amiről az érintett állampolgárt bizonyítható módon tájékoztatni kell, s amely ellen jogorvoslattal élhet” – tudatja a banki érdekképviselet.

A bankszövetség megjegyzi: azért tiltott a hitelintézet számára a számlatulajdonos értesítése a beszedésről, mert fennáll a veszélye, hogy a jogerős államigazgatási döntés teljesítése meghiúsul, mivel a számlatulajdonos kimenekítheti számlájáról a pénzét.

A szervezet kitér arra, hogy ha több tulajdonosa van egy számlának, akkor végrehajtás esetén a hatósági elmarasztaló döntéssel nem érintett fél kétségkívül hátrányos helyzetbe kerülhet. “A jogalkotó nyilván mérlegelte ezt a lehetőséget is, hogy a közös tulajdonú számlák ellen is érvényesíteni kell a beszedési megbízást” – áll a közleményben.

A Magyar Bankszövetség szerint a végrehajtásban történő banki közreműködés kényes szerepet jelent a hitelintézetek számára. A bankok egyrészt tisztában vannak azzal, hogy a jogos és jogszerű hitelezői érdek-érvényesítésnek az egyik leghatékonyabb módja, ha azt a bankszámlán hajtják végre. Másrészt a hatósági félként való fellépés kényelmetlen szerepvállalást jelent az ügyfelekkel szemben, amelyekkel egyébként a bankok egyenértékű partnerségre törekednek – írja a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik