Belföld

Makrogazdaság 2004 – gödörből ki

Egy kis pesszimizmussal vegyes jó évet zárt a magyar gazdaság. A gazdaság bővülése meghaladta az uniós átlagot, de eközben nem csökkent néhány szerkezeti probléma jelentősége – FigyelőNet összeállítása.

Növekedéssel jellemezhető évet zárt a magyar gazdaság. Általában nem volt ok panaszra, csak kisebb fejcsóválást váltott ki az államháztartási deficit zabolátlansága, az évközi kisebb infláció-emelkedés és a folyó fizetési mérleg rossz egyenlege.


A legnagyobb örömöt a gazdaság általános bővülése okozhatta. A magyar gazdaság kilábalni látszik a korábbi években az óriási belső fogyasztás és a nem kézben tartott gazdaságpolitika ütötte gödörből, és idén közel 4 százalékos GDP-hez viszonyított növekedést produkált. Ez a növekedés az utóbbi időben megtorpant, de elemzők szerint a trend töretlenül folytatódik, s vélhetően jövőre is mintegy két százalékponttal haladja majd meg az uniós átlagot.








Veszélyek
Gazdaságkutatók szerint a foglalkoztatottak számának ilyen irányú alakulás, a folyó fizetési mérleg és a lakossági fogyasztás jelentik a legnagyobb veszélyt a hazai gazdaságra. De az Állami Számvevőszék szerint nem helyes a büdzsében a tervezett mértékben növelni a ppp-projektek részarányát, ugyanis a halasztott fizetés a későbbiekben nagyon megterheli a gazdaságot. Járai Zsigmond jegybankelnök szigorúbb fiskális politikát szeretne, ugyanis szerinte csak akkor lehetséges a monetáris politikai szigor enyhítése. De az Európai Bizottságnak a magyar gazdaságpolitikát bíráló jelentései is hasonló szellemben született.

Húz a fogyasztás


Az elmúlt évekhez hasonlóan, ütemében kissé megtörve, de folytatódott a magyar lakosság fogyasztásának bővülése. A megtorpanás nem volt elég ahhoz, hogy érdemben csökkentse Magyarország fogyasztásieszköz-importját. Nőtt a lakosság bruttó és nettó bére, bár ennek nagy részét év közben elvitte a megugró infláció. A lakossági fogyasztás üteme a 0,4 százalékos reálbércsökkenés ellenére 3 százalék körüli növekedést produkáltak idén, bár ez mindenképpen kevesebb a tavalyi 7,3 százaléknál. Nőtt a kiskereskedelmi forgalom is, bár a növekedés nem érte el a tavalyi szintet, az első tíz hónapban a 6,2 százalékkal bővült a gazdaság e szegmense.


Soha nem látott mértékben megugrott viszont a beruházások nagysága, amit a legtöbb gazdaságkutató a hosszú távú fellendülés alapjának tart. Az év eddig értékelhető részében, vagyis az októberig tartó időszakban az ipari termelés 8,5 százalékkal haladta meg a korábbi év hasonló időszakát. Ebből is legnagyobb mértékben, közel 25 százalékkal a járműgyártás volumene bővült.


A használatba vett új lakások számának növekedése meg sem közelítette a korábbi években mértet, ennek ellenére nem csökkent az építőipar lendülete. A 6,8 százalékos bővülést elsősorban a grandiózus infrastrukturális beruházásoknak és az útépítéseknek köszönhető.


Viharfelhők


Jó évet zárt a magyar mezőgazdaság is. Bár némi üröm vegyült az örömbe: egész Európában kiváló évet zártak a gazdák, így az élőállatok árának emelkedése ellenére estek a mezőgazdasági termelői árak. Az előrejelzések szerint a jövőben értékesítési problémák is előfordulhatnak.


A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma az év első tíz hónapjában lényegében megegyezett az egy évvel korábbival, de a foglalkoztatottak száma augusztus-október időszakban 58 ezerrel csökkent. A munkanélküliek száma ugyanezen időszak alatt 18 ezerrel nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik