Belföld

Megkapta az uniós rovót Magyarország

Az unió pénzügyi biztosa szerint hazánknak nem sikerült csökkentenie a túlzott deficitet, amelynek legfőbb oka az egészségügyi reform késése.

Mint az már korábban kiszivárgott, az Európai Bizottság valóban megfedte Magyarországot konvergencia programjának hiányos teljesítése miatt.


A bizottság szerdai brüsszeli ülése után kiadott közlemény szerint bizonyos előrehaladás ellenére az idei évre tervezett 4,6 és a jövő évre tervezett 4,1 százalékos deficit valószínűleg 0,9 százalékkal nagyobb lesz. Ez utóbbi több mint egyszázalékos csúszást jelent az eredeti célhoz képest.


Az Európai Bizottság hangsúlyozza: úgy tűnik, további intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy a kormány által rögzített, s az EU-tagállamok pénzügyminiszteri tanácsa által is ajánlott célkitűzés, az, hogy 2008-ra a deficit 3 százalék alá kerüljön, elérhető legyen.


Az Európai Bizottság feddésére reagálva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: Magyarországnak mindenekelőtt a tulajdon követelményeit kell kielégítenie, és csak utána akar eleget tenni Brüsszelnek. Gyurcsány ugyanakkor elismerte, hogy további intézkedésekre van szükség, de kijelentette, hogy Magyarország “célra tart”. „2007-08-ra, amikor meg kell felelnünk a maastrichti feltételeknek, majd meg fogunk felelni. Ezt közöltük Brüsszellel is” – tette hozzá.


Joaquín Almunia, a bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja brüsszeli sajtóértekezletén kijelentette: „Nagyratörő tervei ellenére, Magyarországnak a túlzott hiány teremtette helyzet korrigálására irányuló intézkedése eredménytelennek bizonyult. További korrekciós intézkedésekre van szükség 2005-ben és az azt követő években annak a lehetőségnek a fenntartására, hogy az államháztartási hiányt a GDP 3 százaléka alá csökkentsék 2008-ra.”


A magyar problémák fő okaként Almunia az egészségügyi rendszer reformjának késlekedését nevezte meg. Hozzátette, hogy “bevételi oldalon is vannak problémák”.


A PM megmagyarázza

Az ügyben érintett Pénzügyminisztérium szerdai, kora délutáni közleményében igyekezett megmagyarázni a számonkért hiányosságokat. A minisztérium szerint szeptemberben vált világossá számukra, hogy az ország ez évi uniós csatlakozása miatt, főleg, mert ennek következtében változott a szabályozás, a vártnál lényegesen nagyobb lesz az idén a kiesés az általános forgalmiadó-bevételeknél, és a magas kamatok is jelentős államháztartási többletkiadást eredményeztek. A közlemény szerint Magyarország az unióhoz idén csatlakozott országok jelentős részével szemben az elmúlt három év alatt jelentősen mérsékelte az államháztartási hiányt. Ráadásul Magyarország esetében a deficitcsökkentés tartós és egyenletes folyamat.


További szankció nincs kilátásban


A bizottság ennek megfelelően azt javasolja az EU pénzügyminiszteri tanácsának, hogy állapítsa meg: nem elég hatékonyak az államháztartási deficit csökkentésére hozott eddigi magyar intézkedések, s folytatni kell a túlzott deficit esetére megszabott eljárást.


Ez azonban semmilyen szankcióra nem ad lehetőséget: Magyarország ugyanis egyelőre nem tagja az euróövezetnek, amelyen belül kötelező lenne (elvileg, mert itt is számos állam megsértette az elmúlt években az államháztartási deficitre vonatkozó szabályokat, s az EU velük szemben sem tudott fellépni) a hiánynak a GDP 3 százalékos szint alatt tartása.


Hiteles és hihető program kell


Almunia jelezte: Draskovics Tibor pénzügyminiszternek is értésére adta: Brüsszel nagyon fontosnak tartja, hogy az uniós tagországok ne térjenek le arról az útról, amelyet – az EU utólagos jóváhagyásával – saját maguk határoztak meg.


A bizottsági intés célja az is, hogy figyelmeztesse az érintett országot: hiteles és hihető programot kell készítenie. A biztos megerősítette: testülete továbbra is azt tartja kívánatosnak, hogy Magyarország 2008-ra teljesítse az euróbevezetés kritériumait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik