Belföld

Privatizáció 2004 – jövőre is maradt

Kisebb-nagyobb politikai botrányok színezték a hazai privatizáció történetének egyik legsikeresebb esztendejét. Korántsem az utolsót, tegyük hozzá, hiszen a 2005-ös privatizációs penzum is elég tekintélyes.

Annak ellenére is izgalmas évet zárt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt., hogy az idei esztendőben már tényleg csak az egykori állami szektor maradékát lehetett felkínálni eladásra. Amire a kabinetváltást követőn égető szüksége is volt az egyre inkább bevételekre “éhes” Pénzügyminisztériumnak. Persze, a szaktárca aligha panaszkodhat, hiszen történetének egyik legsikeresebb évét zárta a privatizációs szervezet.








Sikeres óesztendő
Az ÁPV Rt. jövőre több mint 300 milliárd forint bevételt tervez, és a költségvetési törvény szerint a kiadásai meghaladják a 180 milliárd forintot. A privatizációs szervezet idei bevételei megközelítik a 400 milliárd forintot, ezzel a privatizáció történetének egyik legsikeresebb évét zárja. A bevételekből 43 milliárd forint az osztalékbevétel és egy 77 milliárd forintos tétel a Postabank privatizációjával összefüggő technikai elszámoláshoz tartozik. A “cég” költségvetési befizetése 42 milliárd forint volt.

Privatizációs penzum


Az év végi hajrá ellenére annyi már december elejére bizonyossá vált, hogy a Mol és az Antenna Hungária állami pakettjének eladása a jövő évre csúszik. A szaktárcát vezető Draskovics Tibor lendületes nyilatkozataiból az is kitűnt, hogy az előttünk álló évre több nagy privatizációs tranzakciót terveznek. Többek között a Mol, az Antenna Hungária és a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) még állami tulajdonban lévő részvényeinek eladása képezi a 2005-ös privatizációs penzumot.


A ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. eladására is jövőre kerül sor, azért, hogy a szükséges fejlesztéseket megtehesse a társaság. A napokban azután az is világossá vált, hogy az uniós előírások miatt mégsem a Malévval együtt privatizálják a két társaságot, annak ellenére sem, hogy pénzügyi szempontból a két cég együtt jelentene igazán vonzó befektetést.


A Magyar Villamos Művek Rt. esetében ugyanakkor nem az EU szólt közbe. Ehelyett a cég elégtelen szervezeti fejlődése képezte a privatizáció gátját.








Ingyen kellett volna
Nem csekély huzavona előzte meg a Tokaj Kereskedőház végül sikertelen privatizációs pályázatát. Ezt megelőzően ugyanis tizenhét tokaj-hegyaljai település azzal fordult az állami privatizációs és vagyonkezelő szervezethez, hogy térítésmentesen szeretnének tulajdonossá válni a Tokaj Kereskedőház Rt.-ben. Kérésüket előbb az ÁPV Rt., majd Miniszterelnöki Hivatal is elutasította, mondván a több milliárd forintot érő cég évi 300-400 millió forint nyereséget termel.

Eladhatatlan agrártársaságok


A privatizációs szempontból kivételesen sikeres esztendő ellenére sem volt minden fenékig tejfel az ÁPV Rt. háza táján. Mert itt vannak mindjárt az agrártársaságok, mind a négyen, köztük a világ legnagyobb tokaji óborkészletével rendelkező Tokaj Kereskedőház Rt., melyek a másodszorra kiírt pályázaton sem találtak vevőre.


De lássuk sorjában. A Komáromi Mezőgazdasági Rt. esetében egyetlen ajánlat érkezett, amelyet a vagyonértékkel összevetve nem fogadott el az állam. Az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt. részvényeinek megvásárlására egy érvénytelen és egy alacsony összegű ajánlat érkezett. A Bácsalmási Agráripari Rt.-re kiírt pályázat pedig érdeklődő hiányában lett eredménytelen.


Hasonló volt a helyzet a Tokaj Kereskedőház esetében, ahol a beadott két ajánlat közül az egyik érvénytelen volt, míg a másik, az “árva” érvényes ajánlat elfogadása jelentős vagyonvesztést eredményezett volna az állami tulajdonos számára. Jobbat nem tudott kitalálni a négy agrártársaság ügyében az ÁPV Rt., mint hogy a két sikertelen nyilvános pályázat után tárgyalásos eljárás keretein belül próbál dűlőre jutni az esetleg felbukkanó befektetőkkel.








Korrigáltak a befektetők
A Richter-kötvények eladásából származó bevételt eredetileg 80 milliárd forintra várták. Az év közben módosított tervekben már 115 milliárd szerepelt, amit a szeptemberi, alig kétórás villámkibocsátás során további 45 milliárd forinttal felfelé “korrigáltak” a nemzetközi intézményi befektetők.

Gyógyszeripari szabadságharc – villámkötéssel


A hazai gyógyszeripar utolsó “kuruca”, a nagy múltú Richter Gedeon Rt. minden hazai és tengerentúli lobbierejét bevetette, amikor a nyár elején kiderült, hogy a kormányzat ismét megpróbálkozik a cég 25 százalékos állami pakettjének eladásával. A botrányszagúnak induló kötélhúzás végén a hazai gyakorlatban egyedülálló konstrukció sziluettje bontakozott ki. A részvényre váltható kötvények kibocsátásával ugyanis az állam is bevételhez jutott, de a függetlenségére kényes Richter is kapott 5 év haladékot, ami talán az értékpapír piacon szokatlanul hosszú, de a gyógyszerpiaci fejlesztések átfutási idejét figyelembe véve, már korántsem tekinthető túlzónak.


Nos, annyi bizonyos, hogy a befektetők által az idén ősszel megvásárolt ötéves futamidejű kötvényeket leghamarabb 2009. szeptemberében lehet részvényre cserélni. Addig a tulajdonosi jogokat továbbra is az állam gyakorolja, melynek 5 év múlva még lesz választási lehetősége, hogy részvényt, vagy készpénzt adjon a kötvényekért.


A piacot egyébként alig torpantotta meg az átválthatósági korlátozás. A befektetők az előre meghatározott 50-55 százalékos prémiumsáv felső határához közel, 54 százalékon árazták be az értékpapírt. Az így kialakult 3 százalékos átlaghozam, bár nem kimagasló, de illeszkedik a nemzetközi tendenciákhoz.








Elvvitték a bérmunkát
A Mafilm Rt. 2003-ban 1,6 milliárd forint árbevétel mellett 80 millió forintos nyereséget ért el. Ugyanakkor a magyar filmipar bevételei aggasztóan lecsökkentek az elmúlt években. A hazai filmkészítők tavaly már csak 2-3 milliárd forintnyi bérmunkára kaptak megrendelést a tavalyelőtti 9 milliárddal szemben, miközben a régió más országai 10-12 milliárdnyi produkciós megrendeléshez jutottak.

Megkésett lépés – dilemákkal


Legalább fél évtizedet késett az ÁPV Rt. az elmúlt esztendőkben szinte teljesen lerobbant Mafilm vagyonértékelésére kiírt tenderrel. A pályázatra ugyanis olyan körülmények között került sor, amikor talán úgy írhatjuk le a helyzetet, hogy a filmes bérmunka már a szomszédos országokba költözött, a filmes infrastruktúrát óhajtó honi tőke pedig alternatív stúdióépítésbe kezdett.


Az 1920-as évek végén állami tulajdonba került filmgyártó vállalat persze annak ellenére is meghatározó szereplője a honi filmiparnak, hogy az elmúlt évtizedben elveszítette értékes ingatlanjainak nagyobb részét és több ezer szakemberét. A szakma ugyanis ragaszkodik hozzá, így filmgyár ma is egyfajta centrumként működik. A Mafilmről ugyanakkor azt is tudni kell, hogy már régen nem az a klasszikus filmgyár, amely önálló fővállalkozásban készít filmprodukciókat, miként forgalmazási kérdésekkel sem foglalkozik, ellenben indirekt módon, többségi tulajdonú kft.-i révén végez filmszakmai szolgáltatásokat.


A filmszakma szerint a most felértékelésre kiszemelt társaságnak közel hatmilliárd forintnyi fejlesztésre volna szüksége. Ami persze nem újdonság, évek óta szó van erről, s éppen ehhez a hatmilliárdhoz köthető a vagyonkezelő dilemmája. A felértékelés eredményétől függetlenül egyértelműnek látszik, hogy két lehetőség közül választhat az ÁPV Rt.: vagy jelképes összegért gyorsan túlad a filmgyáron, vagy pedig néhány évig állami tulajdonban tartja, s a régiós versenyképességhez elengedhetetlen fejlesztésekbe invesztál.








Fidesz: stop
A politikai ügyek sorába tartozik a Fidesz és az MDF nyár végi, a privatizáció leállítására irányuló kampánya. Az ellenzéki pártok a kormányzati mohóságra, s a stratégiai cégek eladására hivatkoztak. A Fidesz – immár az MDF támogatása nélkül – ennél is tovább ment, amennyiben az eredménytelenül zárult kettős népszavazás kórházi privatizációs kérdése kapcsán is a magánosítás ellen “kampányolt”. A nagyobbik ellenzéki pártot, szoros kivételképpen, még az sem zavarta, hogy ily módon azonos platformra sodródott a Thürmer Gyula vezette Munkáspárttal.

Botrányos tanmese a könykiadóról


Az év végi hajrára esett a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja. Ennek némi politikai színezetet kölcsönzött, hogy a miniszterelnök egykori üzlettársa, Erdős Ákos cégcsoportja, a főként nyomdaipari vállalkozásokat tömörítő Láng Kiadó és Holding Rt. vehette meg 3,21 milliárd forintért a tankönyvkiadó egy részvény híján 70 százalékát. A maradékon az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. mint 25 százalék plusz egy részvényes blokkoló kisebbségi tulajdonos és a dolgozók osztoznak.


A politikai botrányt az sem enyhítette, hogy a Láng Holding 13 pályázó közül lett a befutó. Miként az sem, hogy a kétfordulós, nyílt pályázat aspiránsai közül a későbbi nyertes a második legmagasabb árajánlatot adta, és a szakmai szempontok alapján magasan verte a mezőnyt. A második körbe behívott 5 cég közül ugyanis 2 visszalépett, további 2 pedig nem tett eleget a hiánypótlásnak. Mindeme szépséghibák sem akadályozták meg azonban az ügyletet, legfeljebb az ÁPV Rt. és a kormány tekintélyét rombolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik