Belföld

Nehéz év vár az IT-szektorra

A 2005-ös esztendő sem lesz kiemelkedően jó év a technológiai szektor számára – állítja a Garntner piacelemző cég, mely szerint az idei 3,3 százalékos keresletnövekedés után jövőre 5 százalékos bővülésre lehet számítani.

Az iparági átlagos 5 százalékos növekedés néhány szegmens gyors fejlődésétől várják– idézi a Financial Times internetes oldala a Gartner elemzését. A piackutató cég szerint főleg a wireless eszközök, a többek között Indiába telepített és így igen olcsón üzemeltethető IT szolgáltatási központok, a biztonsági iparág és a az adattárak kapacitásnövelése terén várható jelentősebb fellendülés. A kereslet főleg Ázsiában – Japán kivételével – nőhet igen dinamikusan: a Gartner ebben a régióban 9 százalékos bővülésre számít.

Ezzel szemben Japánban 1,8 százalékos visszaesés, Európa nyugati felén pedig mindössze 2 százalékos növekedés várható. Az USA-ban az idei 4,4 százalékos növekedés után 2005-ben 4,9 százalékkal bővülhet az IT termékek és szolgáltatások iránti kereslet. A globális 5 százalékos növekedés még mindig jelentősen elmarad az előző évtized végén mért kétszámjegyű bővüléstől, így az iparági befektetők továbbra sem lehetnek elégedettek – summázza az FT.com.







Árfolyamok tükrében
A Standard & Poor IT cégeket tömörítő tőzsdei mutatója idén december közepéig mindössze 0,3 százalékkal növekedett, szemben az S&P 500-as index 7,4 százalékos bővülésével – írja a Business Week. A telekommunikációs vállalatok részvényei ezzel szemben igen jól teljesítettek, az átlagos növekedés idén elérte a 16 százalékot. Az IT iparágon belül az S&P mutatói szerint a legjobban teljesítő részszegmenst az internetes szoftverekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok (61 százalékos árfolyam-növekedés), és a wireless telekommunikációban utazó cégek (53 százalék) képviselték. A legnagyobb vesztesek pedig a félvezető-gyártással foglalkozó vállalatok részvényesei voltak.

Az angol pénzügyi lap szerint az iPod digitális zenelejátszó sikerének köszönhetően egyedül az Apple Computer lesz az egyetlen vállalat, amely 20 százalék feletti növekedést tud majd felmutatni. Az iparág többi szereplője számára a 2005-ös kilátások kísértetiesen hasonlítanak az utóbbi két esztendőre: a kereslet lassú növekedése a termelői oldal többletkapacitásaival párosul, miközben a cégekre továbbra is jelentős ármérséklési nyomás nehezedik.

Az FT.com idézi Steve Milunovich-ot, a Merrill Lynch elemzőjét, aki szerint míg a kis- és középvállalkozások részéről érkező keresletnövekedés 2005-ben csúcsosodhat, a fogyasztói vásárlások kis mértékben csökkenhetnek jövőre. Peter Sondergaard, a Gartner kutatási igazgatója az angol lapnak úgy nyilatkozott, hogy bár a piacról hiányoznak az úgynevezett „killer application-ök”, amelyek jelentős lendületet adnának az iparági növekedésnek, a trendekből az a következtetés olvasható ki, hogy a vállalati szektor részéről érkező igények jövőre is erősek lesznek. Sondergaard szerint a céges adatközpontok virtualizációja, és ezáltal a számítógépes erőforrások jobb kihasználtsága, az üzleti folyamatok további outsource-olása jellemzi majd a következő esztendőt, valamint a szoftver ipar törekvése a teljesen integrált termékek felé (mint amilyeneket az SAP és az Oracle nyújtanak).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik