Belföld

Botrányosan indult a matricás rendszer Romániában

Fejetlenség, tülekedés, botrányos jelenetek a román úthasználati díjak kifizetésénél, a díjfizetést igazoló matricák megvásárlásánál - írta a hét végi román sajtó, amely figyelmeztetett: a Romániába külföldről beutazók a határátkelésnél vásároljanak matricát.

A román útügyi hatóság illetékesei csütörtökön még arról biztosították az MTI bukaresti irodáját, hogy a határállomásokon, a Petrom benzinkútjainál és a postahivatalokban, valamint az útügyi igazgatóság helyi kirendeltségein is árusítják az úthasználati díjak kifizetését igazoló bélyegeket (matricákat).

A hét végi román lapokból viszont az derült ki, hogy a Petrom kutaknál egyelőre csak teherautó-matricák kaphatók, arról nem is szólva, hogy ezek is Románia-szerte mindössze 30 benzinkútnál. S a sok ezer postahivatalból csak 314 árusítja a matricákat. Az Adevarul című román napilap szerint a díjbeszedésre kijelölt postahivatalok száma összesen nem éri el a két tucatot. Az egy millió bukaresti gépkocsi-tulajdonos pedig a román főváros mindössze néhány postahivatalnál vásárolhatja meg a matricákat.

Mivel a matricavásárlás hivatali feltételei (bejegyzési és forgalmi engedély, tulajdonosi személyi igazolvány felmutatás mellett, számos más személyi-műszaki adat számítógépbe történő betáplálása) bonyolultak és körülményesek, a lap számításai szerint “a bukaresti postahivatalok tisztviselőinek napi 700 órát kellene dolgozniuk, hogy minden fővárosi gépkocsi-tulajdonostól beszedhessék az úthasználati díjakat”.

Az idézett lap közlése szerint az illetékes román útügyi hatóság megígérte, hogy a jövő héttől “már” 168 benzinkútnál és 314 postahivatalnál lehet matricát vásárolni. Mivel vélhetően ezek a “bővítések” sem oldják meg távolról sem az igények megfelelő időben történő kielégítését, a román közszolgálati televízió egyik adása arról tájékoztatta az érdekelteket, hogy a “körülményekre való tekintettel” január 15-ig nem vetik ki a 3-70 millió lej közötti, igen borsos büntetéseket azokra, akik nem rendelkeznek matricával.

Ezzel együtt, a Romániába külföldről érkezőknek a legbiztonságosabb a határátkelőknél megvásárolni az úthasználati matricákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik