Belföld

Cukoripar – keserűből édes?

Eddig nem igazolódtak be a honi cukorrépa-termelők uniós félelmei, hogy a német cégek ellenőrzése alá került magyar cukorgyárak nem tőlük veszik majd a répát. Az első év rekordtermést és rekordbevételt hozott.

A cukoriparban az első, igaz még csak csonka uniós esztendő egyelőre nem igazolta az előzetes félelmeket. Az ország számára garantál 400 ezer tonnás cukorkvótát teljes mértékben kihasználta a honi cukoripar, ami az előző évhez képest jelentős árbevétel-növekményhez vezetett. Sőt, a hazai piac 37 százalékát kézben tartó Magyar Cukor Rt. vezetői egyenesen rekorderedményről számoltak be.








Szerb cégek rést ütöttek
Az EU cukorpiacát, amelyen évek óta túlkínálat tapasztalható, szigorú termelési kvótarendszer szabályozza, ezt egészítik ki a jóval olcsóbb nádcukor behozatalát korlátozó vámszabályok. A szigorú szabályozáson egyetlen rés támadt eddig, az ex-jugoszláv utódállamok számára segélyként felkínált cukorszállítási lehetőséggel többször is visszaéltek szerbia-montenegrói cégek, s a saját répacukor-feleslegük helyett importból származó nádcukrot re-exportáltak az EU-ba.

Enyhül az európai cukorvám


Az év végi eredmények egyelőre háttérbe tolták azokat az aggodalmakat, amelyeket az év első felében az uniós csatlakozás kapcsán fogalmaztak meg a hazai cukorrépa-termelők. Félelmeiket az Európai Unió szigorú termelési kvótái táplálták, illetve azok a tárgyalások, amelyeket az EU folyatatott a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO).


A WTO nyomására ugyanis az unió fokozatosan enyhíti a belső cukorpiacot óvó, szigorú vámvédelmet. Ennek nyomán 2006-tól a belső áraknál akár 30 százalékkal olcsóbb importcukor kényszerítheti versenyre a nagy uniós feldolgozókat.


Ez a verseny különösen súlyosan érintheti a hazai cukorrépa-termelőket, miután a cukor-multik gyakorlatilag felvásárolták az idén csatlakozott országok – köztük hazánk – cukoriparát. A termelők attól tartanak, hogy európai termeléskorlátozás esetén a német kézbe került hazai cukorgyárak nem tőlük vásárolják majd a répát.








Répatermelők a német cégek részvényesei
Miután a német cégekben jelentős a termelői tulajdon, ellenben a hazai termelők a veszteségfinanszírozás elől menekülve még a kilencvenes évek első felében sietve megszabadultak cukoripari részvényeiktől, ezért a honi cukorrépa-termelők attól tartanak, hogy európai termeléskorlátozás esetén a német répatermelők jobb alkupozícióban lesznek a cukorgyártókkal szemben, mint magyar kollégáik.


Német kézben a honi cukoripar


A rendszerváltozáskor Magyarországon még 12 cukorgyár működött. A privatizáció nyomán azonban 1997-re olyan tulajdonszerkezet alakult ki, amelyben a hazai cukorgyári részvénytársaságokban 3 nagy európai cukorgyártó társaság, az osztrák Agrana, a francia Eridania Béghin-Say és a brit-francia Eastern Sugar osztozott a pakettek többségén.

De 2002-ben a termelői résztulajdonban lévő francia Beghin-Say, Európa második legnagyobb cukorgyártója, miután nehézségei támadtak a francia piacon, megszabadult a magyar piac 37 százalékát képviselő magyarországi érdekeltségeitől. A vevő a tízezer répatermelő gazda és 20 ezer részvényes tulajdonában lévő német Nordzucker, Európa harmadik legnagyobb cukorgyártója lett.


A Nordzucker AG 13 hónap alatt, 2004. májusára összeolvasztotta új magyarországi szerzeményeit. Ugyanakkor az osztrák Agrana-csoportnak közvetlenül, míg a brit-francia Eastern Sugar cégnek közvetetten tulajdonosa a német Südzucker csoport. Más szóval a hazai cukoripart ma már szinte teljes egészében a német cukoripar ellenőrzi.








Mit kap a magyar gazda?
Az előzetes számítások szerint idén a termelők sem jártak rosszul, hiszen az EU-szabályoknak megfelelő termelési szerződések nyomán a cukorrépa-beszállítók tonnánként 47 eurót kaptak a termékükért, amihez jön még a hektáronkénti 70 eurós területalapú támogatás, így egy átlagos termelő hektáronként 550 ezer-570 ezer forintos bevétellel számolhat ebben az évben.


Rekordmennyiség a Magyar Cukor Rt.-nél


Az előzetes termelői aggodalmak ellenére Fischer Béla, a Südzucker érdekeltségébe tartozó osztrák Agrana leánycég, a magyar piac 37 százalékát kézben tartó Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója kedvező árbevételi várakozásról számolt be a 2005 februárjában záruló gazdasági évre. Várakozásaik szerint árbevételük eléri a 20,8 milliárd forintot, ami 4 milliárd forintos növekedés az előző évhez képest.

A jelentős árbevétel-növekedést a vezérigazgató azzal magyarázta, hogy Magyarország uniós tagságát követően teljes mértékben kihasználható a 400 ezer tonnás cukorkvóta. Az idén az előzetes számítások szerint 1,13 millió tonna cukorrépa feldolgozásával rekordmennyiségű, 155 ezer tonna cukrot állít elő a Magyar Cukor Rt., amelyre a 400 ezer tonnás magyarországi EU-cukorkvótából 147 ezer tonna jut. A kvótán felüli 8 ezer tonnát már a jövő évi szállítási mennyiség terhére számolják el.



Cukoripar – keserűből édes? 25

Ajánlott videó

Olvasói sztorik