Belföld

A Mol 13,1 százalékkal emeli a nagykereskedelmi gáz árát

A Mol a gazdasági és közlekedési miniszter döntése értelmében 2005. január 15-i hatállyal átlagosan 13,1 százalékkal emeli meg a földgáz nagykereskedelmi árát - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közlemény szerint a gázáremelést a folyamatosan emelkedő import gázárak indokolták. Amennyiben a kőolaj és ennek következtében az import földgáz ára és az árfolyamok a várakozásoknak megfelelően alakulnak, a Mol számításai szerint a mostani gázáremelés – az érvényben lévő árrendeletnek megfelelően – fedezi a közüzemi nagykereskedő indokolt költségeit. A hazai termelésű földgáztermelés után fizetendő bányajáradék számításának módszere nem változik.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) múlt hét kedden jelentette be a gázár emelését. A nem lakossági végfogyasztói körben átlagosan 11,5 százalékos áremelkedést határoztak meg, míg az 1500 köbméternél kevesebbet fogyasztó háztartásokban 4,5 százalékos emelést, az 1500 és 3000 köbméter között fogyasztó háztartásoknak 6 százalékost , a 3000 köbméter felett fogyasztó háztartásoknak pedig 8 százalékost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik