Belföld

Az infláció mértékével drágul a lakossági gáz

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Magyar Energiahivatal javaslatára jövő év január 15-étől a földgáz árát a korábbi piaci előrejelzések szerinti 20 százalékos emelés helyett mindössze a jövőre várható infláció mértékéhez igazítja.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleményéből kiderült, hogy a miniszter sávos földgáz árváltozást határozott meg. A gáz fogyasztói ára 4,5 százalékkal emelkedik az 1500 köbméternél kevesebbet fogyasztó háztartásokban, 6 százalékkal kell többet fizetniük az 1500 és 3000 köbméter között fogyasztó háztartásoknak, és 8 százalékos emelkedésre kell számítaniuk a 3000 köbméter felett fogyasztó háztartásoknak. A mintegy 400 ezer átalánydíjas fogyasztó 4,5 százalékos emelkedéssel számolhat.

A kormány döntése értelmében az önkormányzati, költségvetési és egyházi oktatási, kulturális, valamint szociális és egészségügyi intézmények az átlagos lakossági támogatási mértéknek megfelelő gázár-támogatásban részesülnek. A kormány a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében 2 milliárd forinttal a korábbi másfélszeresére növeli az önkormányzatoknál igényelhető lakhatási támogatás 2005. évi keretösszegét. A nem lakossági végfogyasztói körben az átlagos áremelkedés 11,5 százalék lesz.

Keddi sajtóinformációkban már kiszivárgott a GKM döntése, miszerint a szakértők által jósolt 18-20 százalékos gázáremelés helyett mindössze 11 százalék körüli gázáremelés vár a nem lakossági fogyasztókra, és 4-5 százalékos a lakosság számára. A Népszabadság cikkében még hozzáteszi, hogy a gázáremelés nyilvánvalóan növelni fogja az áram árát is, hiszen az erőművek jelentős része gáztüzelésű.

A Pénzügyminisztérium kedd délutáni közleményéből kiderült, hogy a lakossági gázár ilyen mérsékelt emelését a támogatás jelentős, közel 40 százalékos növelése tette lehetővé, amelynek forrása a Mol Rt. által fizetendő többlet-bányajáradék, valamint a Gázellátó Rt. elhatárolt nyereségének befizetése.


A Mol Rt. közleménye szerint a gázáremelést a folyamatosan emelkedő import gázárak indokolják. Amennyiben a kőolaj és ennek következtében az import földgáz ára nem növekszik jelentősen, továbbá az árfolyamok kedvezően alakulnak, a MOL Rt. számításai szerint a  bejelentett, 11,5 százalékos végfogyasztói gázáremelés – az érvényben lévő árrendeletnek megfelelően – várhatóan fedezi a közüzemi nagykereskedő indokolt költségeit.  A nagykereskedelmi áremelés pontos mértéke az árrendelet hivatalos kihirdetését követően állapítható meg. A bányajáradék számításának módszere nem változik, a többlet-bányajáradék mértéke a földgáz importárától, az árfolyamtól és a termelt mennyiségtől függ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik