Belföld

Az EBRD valóban kiszállt a Matávból

A londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közleményben hivatalosan is megerősítette a pénteki lapinformációkat, miszerint kiszállt a Matávból: eladta 13 495 276 részvényét, amely a Matáv 1,3 százaléka volt.

A közlemény szerint az értékesítés – nemzetközi intézményi befektetőknek – csekély árengedménnyel történt a Matáv pénteki, 837 forintos budapesti záróárához képest, vagyis az EBRD körülbelül 12 milliárd forintnak megfelelő összeghez juthatott.

Az EBRD 1993. novemberben, még a Matáv Rt. 1993. decemberi privatizálása előtt társult be a magyar távközlési vállalatba, 5,7 milliárd forinttal. Ugyanakkor a Nemzetközi Pénzügyi Szervezet (IFC) 2,85 milliárd forintot fektetett a Matáv tőkeemelésébe, és így a két pénzintézet részesedése akkor körülbelül 10 százalékos lett a cégben. A Matáv túlnyomó többségét a Deutsche Telekom 2000. júliusban szerezte meg.

Az EBRD üzleti csoportjának vezetője, Reiniger Péter emlékeztetett, hogy az EBRD eddig 250 millió eurónak megfelelő tőkével és kölcsönnel támogatta a Matáv fejlesztését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik