Belföld

Draskovics: a kis- és közepes cégeket károsítja a túl erős forint

Az erős magyar forint, amit a magas kamat idéz elő, károkat okoz az exportnak, és a beáramló olcsó import a helyi cégeket sújtja - jelentette ki Draskovics Tibor magyar pénzügyminiszter a Reutersnak.

A reálgazdaságnak okozott károk mellett az erős forint rontja a kereskedelmi egyensúlyt, amelynek a deficitje az idei első tíz hónapban 3,95 milliárd euró volt – nyilatkozta Draskovics, aki szerint világos, hogy az erős forint rossz az export szempontjából és azoknak, akik a hazai piacra termelnek.

A pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy az infláció alakulása megnyitja az utat a további kamatcsökkentések előtt.

Idén eddig a forint több mint 6 százalékkal erősödött az euróhoz képest és jelenleg mintegy 20 havi csúcson áll.

Draskovics szerint az erős forint fő kárvallottjai a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalatok, amelyek jórészt a belföldi piacra termelnek, vagy csak elenyésző az importjuk az exportjukkal szemben.

A pénzügyminiszter szerint a drága forint hozzájárult a magyar cipő és ruházati ipar gyors megszűnéséhez az olcsó import mellett, ami jelentős munkaerő elbocsátással járt. A nagyobb cégek helyzete kedvezőbb, mert exportversenyképességük gyengülésének egy részét kompenzálhatják azáltal, hogy olcsóbban jutnak az importanyagokhoz.

Draskovics arra számít, hogy jövőre csökken az infláció és folytatódik a hosszú futamidejű állampapírok hozamának a mérséklődése.

Az államháztartás kapcsán Draskovics azt mondta, hogy decemberben többlet keletkezik, és ezáltal sikerül teljesíteni a már módosított éves deficitcélt.

A pénzügyminiszter várakozása szerint az infláció trendje és a kötvényhozamok csökkenése lehetőséget teremt arra, hogy a központi bank megfontolja a kamatcsökkentést. A jegybank monetáris tanácsa legközelebbi kamatalakító ülését december 20-án tartja.

Draskovics szerint a jövő év elején jelentősen csökken az infláció részben amiatt, hogy január elsején nem lesz jelentősebb hatósági áremelés, miközben egyáltalán nem lesz adóemelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik