Belföld

Elemzők továbbra is óvatos kamatpolitikát várnak

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a törékeny befektetői hangulat és a portfolió-befektetések szükségessége miatt az MNB a hétfői, fél százalékpontos kamatcsökkentés után valószínűleg továbbra is hasonlóan óvatos lépésekben csökkenti tovább alapkamatát.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse First Boston pénzügyi csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokért felelős alelnöke az MTI-nek a kamatcsökkentés bejelentése és az inflációs előrejelzés ismertetése után azt mondta: arra számít, hogy a jegybank továbbra sem kockáztat meg 1,00-1,50 százalékpontos kamatcsökkentéseket egy menetben.

A CSFB vezető elemzője szerint az agresszív kamatcsökkentés egyik fő kockázata az lenne, hogy a magyar vállalati és magánadósok tömegesen vesznek fel devizaalapú hiteleket a svájcifrank- és az európiacon a forinthitelekénél sokkal alacsonyabb kamatok miatt, és ha az MNB erőteljes kamatcsökkentésbe kezd, ez a folyamat hirtelen megszűnhet, ami meredek forintárfolyam-gyengülést okozhat.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a forint megközelíti az ingadozási sáv 240,01 forint/eurós erős végét, a londoni elemző azt mondta: nem hiszi, hogy a spekulánsok megint megkísérlik a forint átlökését a sávhatáron, mert ebben a játszmában “már a tavalyi év elején is az MNB győzött”, veszteségeket okozva a piaci szereplőknek.

Ugyanígy vélekedett Jeff Gable, a Barclays Capital feltörekvő piaci stratégája, aki szerint a piac tudja, hogy ha megkísérli nekinyomni a forintot a sávszélnek, intervencióra számíthat. Gable szerint ugyanakkor a budapesti rendes kereskedési időszakon kívül, amikor már az MNB nem aktív, “például budapesti este nyolc óra felé”, New Yorkban a piac megpróbálhatja átpréselni a forintot a sávszélen.

A hétfői inflációs előrejelzésben foglalt, 2006-ig szóló jóslatokat mind a CSFB, mind a Barclays Capital vezető elemzője “ésszerűnek és elérhetőnek”, ezen belül Desbarres “konzervatívnak”, Gable “nem túl ambiciózusnak” nevezte.

Reinhard Cluse, a UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégája azt mondta: decemberre is fél százalékpontos csökkentést vár, és ha a forint nem gyengül “drámaian”, a jövő év elején további csökkentések várhatók.

Cluse szerint az a tény, hogy az MNB nem csökkentett 1,00 százalékponttal hétfőn, jelzi, hogy a jegybank nem akarja meglepetéseknek kitenni a piacot, mert tudja, hogy a befektetői hangulat továbbra is törékeny. A forint éppen a múlt csütörtökön-pénteken gyengült több mint egy százalékponttal és ez volt a vészcsengő azoknak a piaci szereplőknek, akik túlzottan elbízták magukat – mondta a UBS londoni elemzője, aki szerint ezért várható a lépésenkénti további csökkentés.

Arra a kérdésre, hogy meddig, azt mondta: a decemberi után januárra még vár egy fél százalékpontos enyhítést, és szerinte a 9,00 százalékos kamatszint lesz az, amely után a forint sávot vált, közelebb kerülve a 260-hoz, mint a 245-höz.

Az inflációs jelentésről azt mondta, hogy az idei év végére jósolt 5,9 százalékos 12 havi adat “abszolút elérhető”, de a következő évekre szóló előrejelzések tarthatóságát a forint általa várt gyengülése veszélyeztetheti.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege (DrKW), amely folyamatosan bírálja az MNB monetáris enyhítési kurzusát, a hétfői újabb csökkentés után kiadott gyorselemzésében azt írta: a kamatcsökkentés olyan makrokörnyezetben megy végbe, amelyre “egymás után másodszor – és jövőre valószínűleg ismét – túllépett inflációs cél, egymás harmadszor túllépett költségvetési deficitcél, és 9,5 százalékhoz közeli folyó hiány” a jellemző. A DrKW szerint ez utóbbi szab korlátot a további kamatcsökkentéseknek, mert a folyómérleg-deficitet elsődlegesen a portfolió-beáramlás finanszírozza, ezért ezt fenn kell tartani.

A kamatkilátásokról a Dresdner azt írta: az MNB valószínűleg arra fog törekedni, hogy a most kialakult, 4,00 százalék körüli reálkamatszintet fenntartsa, és mivel az infláció 2005-ben várhatóan 1,00 százalékponttal csökken, a nominális jegybanki kamatszint is valószínűleg 1,00 százalékponttal fog csökkenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik