Belföld

Emelkedik a gázár, de mikor?

Emelkedik a gáz ára, de egyelőre az emelkedés mértéke és annak ideje is kérdéses. A lakossági fogyasztók 6 százalék körüli, a nem lakossági fogyasztók 20-30 százalékos emelésre számíthatnak. Az emelést az olaj és a gáz magas világpiaci ára indokolja.

Biztosan emelkedik a gáz ára, ugyanakkor annak mértéke és időpontja egyelőre ismeretlen. A politikailag kényes gázáremelés a Népszabadság szerint nem lesz több az elkerülhetetlennél, vagyis a fogyasztók nem fognak többet érzékelni belőle.


A gáz árát a vonatkozó jogszabályok szerint csak január, illetve június elsejével lehet emelni. Ennek ellenére a napilap információja szerint nem kizárt, hogy január közepén következik be az emelés. További kérdés, hogy egy, vagy több lépcsőben kívánják-e elérni a világpiaci ár alapján indokolt árszintet.


Bizonytalan tény








A szomszédok már léptek
Hasonló emelést a szomszédos országokban már végrehajtottak az idén, úgyhogy a lépés nem lesz unikum a régióban. Legnagyobb emelésre Szlovákiában került sor, itt az idén 28 százalékkal nőttek az árak. De a legkisebb emelést végrehajtó Horvátországban is 11 százalékkal fizetnek többet a fogyasztók a gázért.

A gázáremelés tényét szakemberek már szeptemberben biztosra vették, akkori értesülések szerint a vonatkozó rendeletmódosítás már a gazdasági tárca vezetőjének asztalán feküdt. Az ezt követő minisztercsere után egy darabig nem került szóba a gázáremelés, de a január közeledtével a kérdés ismét akuttá vált. Az óvatoskodás egyik oka lehet a december eleji népszavazás, ami az amúgy is kényes kérdést tovább nehezíti.


A világpiac jelenlegi állása szerint a nem lakossági fogyasztók legalább 20, de egyes elméletek szerint akár 30 százalék körüli gázáremelésre is számíthatnak, mivel jövő júniusig ennyivel nő a gáz importára. A lakosság ennél enyhébb, 5-6, esetleg 7 százalékos növekedést lesz kénytelen elviselni. Ezzel szemben ellenzéki képviselők korábbi véleménye szerint a legkedvezőbb gázáremelési javaslat is legalább 10 százalékos lakossági gázáremeléssel számol. Az emelkedés mértékét befolyásolja, hogy a lakosságot mekkora mértékben lehet kompenzálni a Mol által befizetett mintegy 50 milliárd forintos bányajáradékból.

A gáz árát az import dollárban számított értéke határozza meg. A Népszabadság számításai szerint az év elején ezer köbméter gáz ára 145 dollár volt, miközben a dollár árfolyama 215 forint körül mozgott. A dollár ára jelenleg ugyan 190 forint alatt van, ami önmagában árcsökkentést indokolna, de a gáz ára 200 dollárra ugrott.


Ugyanakkor a gázár árának alakításakor az államnak már a nagyságánál fogva jobb érdekérvényesítő képességgel rendelkező E-on-nal kell megvívnia a gázáremelésről szóló csatákat. A német cég várhatóan hatékonyabban és következetesebben képviseli majd piaci érdekeit. Ez annyit tesz: a korábbi tulajdonoshoz képest minden bizonnyal komolyabb nyomást gyakorol majd az államra, hogy az a hatósági árak kialakítása során betartsa a saját maga által erre vonatkozóan előírt jogszabályokat.


Még mindig olcsó


Ugyanakkor jelenleg nem lehet teljes bizonyossággal előre jelezni a kőolaj és földgáz világpiaci árának alakulását, így szakemberek közt is nagy a bizonytalanság az áremeléssel kapcsolatban, és további bizonytalansági tényezőt jelent a forint – jelenleg euróhoz viszonyítva éppen gyengülő – árfolyama.


A soha nem látott magasságokban repkedő olajár az utóbbi időben ugyan mintha csökkeni kezdett volna, de a földgáz árfolyama csak 6-9 hónap késéssel követi az olaj árának trendjét, tehát gázáremelés biztosan lesz, csak a mértéke bizonytalan, mivel a jelenlegi árak még az év eleji 32 dolláros olajárhoz igazodnak.

A Boston Consulting nemrégiben ismertetett tanulmánya szerint a magyarországi lakossági gázárak még mindig jelentősen elmaradnak az európai szinttől. Ugyanis míg Magyarországon ezer köbméter lakossági gáz alig kerül többe 200 dollárnál, addig Nyugat-Európában ez az összeg ennek a duplája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik