Belföld

Gázáremelés – csak a mérték kérdéses

Ellentmondásosak a lakossági gázáremelésről szóló hírek. Az ellenzék szerint az emelés legalább 10 százalékos lesz, más információk szerint a lakosság legfeljebb 6-7 százalékos emelésre számíthat.

Ellenzéki képviselők szerint már a gazdasági miniszter asztalán fekszik a gázáremelésről szóló javaslat, csupán az a kérdés, hogy mekkora lesz a növekedés. Balla György, a Fidesz-MPSZ képviselője szerint a legkedvezőbb javaslat is legalább 10 százalékos lakossági gázáremeléssel számol.


Emelés a szomszédoknál


Hasonló emelést a szomszédos országokban már végrehajtottak az idén, úgyhogy a lépés nem lesz unikum a régióban. Legnagyobb emelésre Szlovákiában került sor, itt az idén 28 százalékkal nőttek az árak. De a legkisebb emelést végrehajtó Horvátországban is 11 százalékkal fizetnek többet a fogyasztók a gázért.


Az MSZP frakció ezzel szemben nem nyilvánított véleményt a gázáremeléssel kapcsolatban, s a gazdasági tárcához irányította az érdeklődőt. De a GKM elzárkózott az információközléstől, mondván, amikor van valami érdekes, értesítenek.


Az ellenzék szerint a kormány megszegte a kampány során tett ígéretét: két év alatt mintegy 44 százalékkal növelte a gáz árát. De az igazsághoz tartozik, hogy a kiélezett kampányban tett ígéret előtt évekig még az inflációt elérő gázáremelésre sem került sor.


Mivel a gáz importára 6-9 hónapos késéssel követi az olajáremelést, a jelenlegi árak még az év eleji 32 dolláros olajárhoz igazodnak. Ez azt jelenti, hogy hamarosan mindenképpen sor kerül gázáremelésre. A lakossági áremelés mértéke ugyanakkor nagyon bizonytalan, mivel a kompenzációs kasszából a lakossági fogyasztókat kárpótolják, így az áremelkedés mértéke itt a Magyar Energia Hivataltól függ.


Még idén elkelhet a gázüzletág


Folynak a tárgyalások a Mol gázüzletág eladásáról, s amennyiben tartani tudják magukat a menetrendhez, akkor még az idén aláírhatják a szerződést – közölte a héten Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója. A Mol tervei szerint gáztárolás és a gázkereskedelem 75 százalék mínusz 1 szavazatnyi részesedést, míg a gázszállítás esetében 25 százalék plusz 1 szavazatnyi részesedést értékesít a Mol Rt.

Szakértők szerint a nem lakossági gázár elkerülhetetlen emelése akár a 30 százalékot is elérheti, mivel jövő júniusig ennyivel nő a gáz importára. Ugyanakkor a lakossági gázár emelése nem pusztán gazdasági kérdés, s így nem valószínű a tényleges importár körüli mérték. Lapértesülések szerint, az ellenzék információival ellentétben a hatósági gázáremelés 6-7 százalékos lesz.


Ezzel szemben a nem lakossági fogyasztóknál az áremelés mértéke ezt jóval meghaladj majd. Az importgáz ára a jelenlegi, köbméterenként 33 forintos összegről jövő júniusra akár a 38 forintot is elérheti. A nagyobb emelés egyik oka, hogy a nem lakossági fogyasztók nem részesülnek kompenzációban, valamint a kompenzációs kasszát is az ő befizetéseiből töltik fel. A Mol idén mintegy 35 milliárd forintot fizet be a kompenzációs alapba.


A Boston Consulting nemrégiben ismertetett tanulmánya szerint a magyarországi lakossági gázárak még mindig jelentősen elmaradnak az európai szinttől. Ugyanis míg Magyarországon ezer köbméter lakossági gáz alig kerül többe 200 dollárnál, addig nyugat-európában ez az összeg a legtöbb helyen ennek duplája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik