Gazdaság

Csökken az olaj ára

Szolíd csökkenéssel reagált az olajár a piaci aggodalmakra. Az év hátralevő részében a kereslet meghaladhatja a kínálatot.

Csökkent hétfőn reggel a nyersolaj ára a befektetőknek arra a felerősödött aggodalmára, hogy lassul a gazdaságnövekedés az Egyesült Államokban és a többi fejlett ipari országban. Árgyengítő volt az a várakozás is, hogy a vezető olajexportáló Szaúd-Arábia növeli majd olajkivitelét.

Röviddel 9.30 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 26 cent csökkenéssel 118,52 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 37 centtel 98,92 dollárra süllyedt.
Egy hete hétfőn a Brent 114,48 dolláron, a WTI 99,01 dolláron zárt.

Még pénteken egy szaúdi napilap azt írta, hogy Szaúd-Arábia egyoldalú lépéssel napi 8,66 millió hordóról 10 millió hordóra emelheti kibocsátását. Ez enyhített a befektetők félelmén, akik a Kőolaj-exportáló Országok szervezetének (OPEC) eredménytelen szerdai találkozóját követően a világpiaci kínálat szűkülése miatt kezdtek el aggódni.

Ugyancsak pénteken a kartell arra figyelmeztetett, hogy az év hátralevő részében a szervezet olaja iránti kereslet meghaladhatja a kínálatot.

Az OPEC havi jelentésében arról tájékoztatott, hogy számításai szerint az év második felében az OPEC olaja iránti világpiaci kereslet átlagosan napi 30,7 millió hordóra nőhet, ami több a szervezet májusi napi 28,97 millió hordós becsült termelésénél. Az 1,73 millió hordós különbség megfelel Franciaország napi olajfelhasználásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik