Belföld

Micsoda napok!

Soha nem látott magasságokba emelkedett a BUX, miután több vállalat is a várakozásokat messze felülmúló negyedéves eredményről számolt be. A héten a forintpiac állhat a középpontban - erősödő kamatvágási várakozásokkal.

A piac a három muskétástól, a Mol, OTP, FHB triótól volt hangos a múlt héten. Ezeket a vállalatokat az köti össze, hogy a befektetők legszebb álmait is meghaladó profitot termeltek. Ha valaki úgy érezné, hogy túlzásba esünk, akkor álljanak itt a számok.







Forintpiac
A vállalati gyorsjelentések elrejtették a forintpiaci eseményeket, pedig ott is volt izgalom bőven. A forint tovább erősödött és áttörte a 244-es szintet az euró ellenében. Most már csupán 2 százalékra van a sáv szélétől. A mai napon nem lesz rendes Monetáris Tanács ülés, de lehet, hogy az MNB váratlanul mégis kamatcsökkentés mellett dönt. Devizakereskedők elmondása szerint a magas kamat vonzza továbbra is hazánkba a befektetőket, akik azonban nem hosszú távú befektetők, hanem csak a rövid távú kamatfelár számít számukra. Éppen ezért nem volt megfigyelhető áttörő hozamcsökkenés a kötvények esetében az erős tőkebeáramlás ellenére.

Csodás tények

A Mol 73,6 milliárdos eredményről számolt be, miközben a piac 41 és 58 milliárd közé várta a számot. Az egyetlen negyedév alatt termelt nyereség több, mint amit a Mol valaha egy egész év alatt, egyszeri tételektől megtisztítva hozott. Az OTP-től 33,6 milliárd forint eredményt vártak, lett belőle 41,2 milliárd. Az FHB sem akart lemaradni: a 2,1 milliárdos várakozást jócskán felülmúlva 2,44 milliárd forintról számolt be a jelzálogbank.

Ha már a közös vonásoknál járunk, akkor még két dolgot kell megemlítenünk. Az első az, hogy mind a három vállalat tökéletesen alkalmazkodott a jelenlegi, rendkívüli működési környezethez. Az olajipart a magas olajár és finomítói marzsok határozzák meg, míg a bankokra a magas kamatkörnyezet van hatással.

Tévúton jár azonban az, aki azt hiszi, hogy ezen vállalatok ragyogó eredményét csak a meseszerű működési környezet határozza meg. Meg kell veregetni mind a három vállalat menedzsmentjének a vállát, hiszen az elemzők várakozásai tükrözik, hogy mire lehetett számítani, mennyire lehetett a piac véleménye szerint a vállalatuknak a maguk javára fordítani a külső adottságokat. Ehhez képest azonban a menedzsment jóval nagyobb nyereségre tudta váltani a lehetőséget.

Az utolsó közös vonása a három cégnek az eredménynövekedés dinamikájának tarthatatlansága. Mind az olajipari profitabilitás, mind a magas kamatkörnyezet vélhetően romlani fog a vállalatok szempontjából. A Mol esetében a jelenlegi negyedéves eredmény valószínűleg évekre megdönthetetlen lesz, az OTP és az FHB esetében csak a növekedés lassulásával lehet számolni. Mind a két bank esetében a hitelállomány bővülése mellett a kamatmarzsok csökkenésére lehet számítani.







Kedvező külföldi hangulat
A nyugati tőzsdék is kellemes hangulatban teltek a múlt héten, hiszen mind az amerikai, mind az európai indexek emelkedéssel fejezték be a hetet. Az optimizmusra a csökkenő olajárak adtak főleg okot, miközben az amerikai elnökválasztás gyors lezárása adta lendület is kitart. A várakozások szerint az év végéig fenntartható lesz az emelkedő trend, hiszen az árfolyamok az idén még csak kis mértékben emelkedtek, de a vállalati profitok a magasabb emelkedés lehetőségét is magukban rejtik.

Nehezebb helyzetben

A többi vállalat vegyesen szerepelt, csalódást igazán csak a Matáv, a BorsodChem és a NABI keltett. Az utóbbi esetében a vállalat pengeélen táncol, immár a fennmaradásáért küzd akár rövid távon is. A BorsodChem a magas olajárak átmeneti áldozata lett, miután az alapanyagárak és a termékárak átárazódása között rés van. Az alapanyag-szállításokat napi, vagy heti ár alapján végzik, míg a termékek egy részét csak havonta, vagy esetleg negyedévente árazhatják át. Tehát meredek olajár-emelkedés esetén átmenetileg szűkül a profitrés, amely az olaj ellenkező irányú mozgása esetén fordított irányban visszajön. Azonban mivel az árupiaci termékekhez szorosan kötődő részvények hajlamosak rövid távú kilátások alapján mozogni, így rövid távon valószínűleg nyomás alatt lesz a BorsodChem részvénye.

A Matáv jelenleg egy olyan lejtőn mozog, amelyről a menedzsment minden erőfeszítése ellenére sem tud kitörni. A lakosság egyre kevesebbet használja a vezetékes telefonját, miközben a mobilpiacon hatalmas háború dúl a telefonálókért. A Westel évközi átnevezése lendületet adott az immár T-Mobile név alatt futó mobilüzletágnak, de ez a lendület mintha egy kicsit megtörni látszik. A Matáv fokozhatná marketingkiadásait, hogy megállítsa a piac zsugorodását a vezetékes szegmensben és a piacvesztést a mobilnál, de ez is a profitabilitást csökkentené. A vállalat karcsúsítani próbál, hazánkban és Macedóniában is jelentős leépítések várnak a cégre, amelyek rövid távon magasabb kiadásokat, de már közép távon jelentős megtakarításokat jelenthetnek.



Micsoda napok! 17

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik