Belföld

Megkétszerezte profitját a TVK

A TVK-csoport az idén az első három negyedévben 6,697 milliárd forint nettó nyereséget ért el, ami 109 százalékkal több az egy évvel korábbi 3,197 milliárd forintos profitnál.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált, nem auditált beszámoló szerint a cégcsoport értékesítési bevétele 16 százalékkal 128,109 milliárd forintra nőtt. A csoportszintű árbevétel 91 százalékát az anyavállalat árbevétele tette ki.

A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 70 százalékkal emelkedett a bázishoz képest, 13,48 milliárd forintot ért el.

A TVK a profitnövekedést a javuló kapacitáskihasználásból eredő mennyiségi növekedés fedezettermelő képességével és a költséghatékonyság javulásával magyarázza a jelentésben.

A TVK anyagjellegű ráfordításai 16,4 százalékkal emelkedtek, meghaladták a 107 milliárd forintot. A növekedés a jelentés szerint a vásárolt alapanyag és energia költségek emelkedésének tulajdonítható.

A TVK-csoport konszolidált üzemi nyeresége az első kilenc hónapban 8,31 milliárd forintot ért el, ami csaknem négyszerese az egy évvel korábbi 2,17 milliárd forintnak.

Beruházásokra 31 milliárd forintot költött a csoport, 16 százalékkal kevesebbet, mint a bázisidőszakban. A petrolkémiai fejlesztési projekt egyes területeken elérte a mechanikai komplettséget, így ezeknél további ráfordítás már nem merült fel.

A TVK jegyzett tőkéje 24,5 milliárd forint, a saját tőke értéke 109 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén.

A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a csütörtöki kereskedésben 4860 forintot értek. Az elmúlt egy évben 3400 és 4990 forint közötti árfolyamon cseréltek gazdát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik