Belföld

Csökkentette veszteségét az Alitalia

A piacvesztéssel, elbocsátásokkal és négyéves szanálási tervvel küszködő olasz Alitalia légitársaság a harmadik negyedévben 18 millió euróval csökkentette adó előtti veszteségét egyszeri.

Az üzemi vesztesége 14 millió euróra csökkent 21 millióról, a nagyobb utas- és áruforgalomnak köszönhetően, az üzemanyag drágulása ellenére – jelentették a társaságnál csütörtökön.

Az utasforgalom az egy évvel korábbihoz képest 14,2 százalékkal, az áruszállítás 14,6 százalékkal bővült a harmadik negyedben, ám az Alitalia piaci részesedése idén őszre így is 43 százalékos volt csak Olaszországban a három évvel ezelőtti 66 százalék helyett.

A következő, decemberi közgyűlésen a vezetés 1,2 milliárd eurós tőkeemelést fog kérni a részvényesektől, már a 2005-08-as szanálási terv keretében. A tőkeemelés nagyobbnak ígérkezik az Alitalia mostani piaci értékénél, és nyomában az állami részesedés 50 százalék alá csökken a légitársaságban.

A túlélésért küzdő légitársaság október elején megállapodást írt alá a kormánnyal és a szakszervezetekkel arról, hogy milyen segítséget nyújtanak az elbocsátandó mintegy 3700 alkalmazottaknak az Alitalia átalakítási terve keretében.

A szakszervezetekkel való megállapodás volt a feltétele annak, hogy az Alitalia hozzájusson az olasz kormány 400 millió eurós hiteléhez is, amelyet az Európai Unió jóváhagyott. Az Alitalia szeptemberben fogadta el négy évre szóló átalakítási tervét, amely az összeomlás elkerülését célozza, és 3700 alkalmazott elbocsátását is magába foglalja. A munkahelyek leépítésével a konszern 280 millió eurót szándékozik megtakarítani. Az átalakításnak végül is az Alitalia privatizálásához kell vezetnie, de az olasz pénzügyminisztérium vállalta a szakszervezetek kérésére, hogy az állam 30 százalékos részt megőriz a társaságból. A szanálási terv keretében 2005-ben tőkeemelést hajtanak végre, majd a társaság 2008-ra lesz ismét nyereséges.

A szanálásra való felkészülés jeleként az Alitalia adóssága szeptember végén 1,712 milliárd euró volt a június végi 53 millió helyett.

A jobban működő légitársaságok, valamint az olcsó jegyű légitársaságok versenye miatt bajba került Alitalia az elmúlt 16 évben mindössze négy alkalommal zárta az évet nyereséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik