Belföld

A Volán-társaságok privatizációját ellenzik a szakszervezetek

Törvényi garanciát szeretne elérni a Volán-társaságok két reprezentatív szakszervezete arra, hogy ezeket a cégeket tartósan állami tulajdonban tartják.

Varga Tibor, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnöke, valamint Hoffmann Antal, az Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniójának elnöke kedden tájékoztatták a sajtót szándékaikról. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a Volán-társaságok privatizációjával a veszteséges járatokat felszámolnák, így a kisebb településekről az állampolgárok tömege nem jutna el munkahelyére. Ezzel együtt a 24 társaság 27 ezer munkavállalójából is sokat elbocsátanának. Mindez elfogadhatatlan számukra.

A két szakmai szakszervezet vezetői elmondták: a Volán-társaságoknál dolgozók 25 százaléka tartozik tagsági körükbe. A harmadik érdekképviselet, a Közúti Közlekedési Szakszervezet körülbelül a dolgozók 50-60 százalékát képviseli.

Az érdekképviseleti vezetők elmondták: ez a szakszervezet vett részt eddig az ÁPV Rt. szervezésében folyó, a privatizáció előkészítésével foglalkozó egyeztetésen. Bár írásos tájékoztatók eljutottak hozzájuk is ezekről az egyeztetésekről, nincs elegendő információjuk. Ezért kezdeményezték, hogy a három reprezentatív szakmai szakszervezet kezdjen tárgyalást az egységes fellépés érdekében. Szerintük közösen kellene elérni, hogy törvényi garanciával kerüljön le a napirendről a Volán-társaságok privatizációja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik