Belföld

Iszlámellenes hangulat Hollandiában

Miközben több ezren az erőszak ellen tüntettek Hollandiában, szélsőségesek támadásokat intéztek a milliós muszlim közösség ellen. Európa legtoleránsabb országát már két éve is sokkolta egy közszereplő halála.

Felizzott az idegengyűlölet, és több helyen a félelem lett úrrá a tolerancia és a multikultúra hazájában, Hollandiában. A november másodikán hajnalban, Amszterdamban meggyilkolt Theo van Gogh filmrendező halála sokkolta a lakosságot. A kormány válasza sem maradt el. Nyilvánvalóvá tette,
Iszlámellenes hangulat Hollandiában 1

Theo van Gogh

hogy az iszlám szélsőségeseinek semmi keresnivalójuk az országban. Több pénzt kap a rendőrség, a titkosszolgálat, és megszigorítják az állampolgárság megszerzésének feltételeit.


A gyilkosság után több helyen is elszabadultak az indulatok. A többség csendes tüntetéssel tiltakozott a filmrendező halála miatt, az erőszak ellen, s a kormányhoz hasonlóan nem az egész iszlám közösséget tette felelőssé az esetért. De ezalatt több iszlám közösségi helyet is megtámadtak Amszterdamban, Huizenben, Rotterdamban, Bredánban. Eindhovenben egy iszlám iskolában bombát is robbantottak – igaz korán reggel, így senki sem sérült meg.








Pim Fortuyn
Hollandiát rövid időn belül másodszor rázta meg ilyen eset. Pim Fortuyn szélsőségesen liberális politikust 2002. május 6-án, a törvényhozási választások előtt tíz nappal gyilkolta meg egy radikális állatvédő. Hollandia akkor a mostanihoz hasonló sokkot élt át, csak akkor a düh nem irányult valamely vallási közösség ellen. A napokban meggyilkolt Theo van Gogh éppen Fortuyn haláláról forgatott filmet, s a stúdióba igyekezett, amikor megölték.

Mindenki az erőszak ellen


A szabadszájúságáról elhíresült filmrendező, Theo van Gogh többször is hangot adott ellenérzésének a radikális iszlámmal szemben. Valószínűleg ez okozta a vesztét. Gyilkosa, a 26 éves marokkói származású fiatalember ugyanis van Gogh legutóbbi filmjével indokolta brutális tettét.


A néhány hónapja bemutatott Engedelmesség egy muszlim asszony házasságon belüli megaláztatását mutatja be. A film forgatókönyvírója Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású holland képviselőnő, akit a radikális iszlám elleni kiállása, illetve a liberális értékek támogatása jutattott képviselői posztra. Van Gogh gyilkosa a holtestre tűzött levélben a képviselőnőt is megfenyegette.


Az erőszak ellen több tízezres tüntetést rendeztek Amszterdamban. A tüntetők szerint félő: a gyilkosság annak az jele volt, hogy az emberek nem fejezhetik ki nyíltan véleményüket, ellenérzésüket valamivel szemben.








Az Európai Alkotmány
Az egy hete Rómában aláírt uniós alkotmányba hosszas huzavona után nem került be a kontinens keresztény gyökereit mint viszonyítási alapot megjelölő passzus. Ennek egyik oka az volt, hogy jelenleg is több tízmillió nem keresztény vallású lakosa van a közösségnek, s számuk Törökország csatlakozásával további 70 millióval nő majd.

Az iszlám bomba


A nyugat európai országokban már évtizedek óta komoly gond az európaitól eltérő iszlám kultúra megjelenése. De Hollandia mindig azt próbálta sugallni magáról, hogy a kulturális sokszínűség országa, ahol mindenki élhet saját vallása szerint. Szemben a franciaországi vagy németországi helyzettel, Hollandiában eddig nem voltak nagy nyilvánosságot kapott megmozdulások, amelyek kifejezetten a muszlim közösség ellen irányultak volna. Úgy tűnt, eddig Hollandia ellen tud állni a szomszéd országokban szinte megszokott idegenellenes megmozdulásoknak.


Hollandiában nem léteznek a máshol megszokott gettók, s a jóléti rendszer fejlettsége miatt a bevándorlók közt sincs a létminimum alatt élő. Sőt néhányan, mint például Ayaan Hirsi Ali, középosztálynak megfelelő körülmények között élnek, és sok bevándorló csoport, mint például a kínaiak vagy a Kelet Európából érkezők nagyobb gondok nélkül be tudnak illeszkedni.


Nehezebb az immár közel egymilliósra duzzadt muszlim közösség helyzete. A muszlim, illetve a keresztény gyökerű közösség között a különbség kulturális és szociális téren egyaránt jelentkezik. Sok holland számára mostanában vált nyilvánvalóvá, hogy kezd meggyengülni az a társadalmi kohézió, amelyben eddig mindannyian hittek.



Iszlámellenes hangulat Hollandiában 18

Amszterdam: tüntetés a Dam téren a gyilkosság estéjén


Nem szabad megfeledkezni a bevándorlók érveiről sem. Sokan közülük úgy vélik, a holland kormány ugyan segíti őket, hogy megtanulják a nyelvet, s alkalmazkodjanak a helyi szokásokhoz, de ezalatt fő célja a teljes asszimiláció. Sokan még mindig külföldiként vannak megcímkézve, annak ellenére, hogy már évek óta az országban élnek, netalán már ott is születtek.


A következmények


Hollandia eddig mindenki számára a toleráns egymás mellett élés követendő példája volt. Amennyiben mégis megerősödne az országban az intolerancia, az csak feltüzelné a más országokban a muszlimok ellen fellépőket, így a közel hatmillió muszlim vallású lakossal rendelkező Németország vagy Franciaország amúgy sem békés muszlimellenes közösségeit. Több megfigyelő már korábban figyelmeztetett arra, hogy Európában megoldatlan a több tízmilliós muszlim közösség integrációja, s csak idő kérdése, hogy nagyobb konfliktusra is sor kerüljön.


A fellángoló iszlámellenességnek van világpolitikai vonzata is. Törökország uniós tagságának ugyanis Hollandia az egyik leglelkesebb támogatója. De a napokban több politikai elemző is elképzelhetőnek vélte, hogy mérséklődik Hollandia elkötelezettsége, s így a török tagságot ellenzők is bátrabban merik majd hallatni hangjukat. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy ismét későbbre halasztják Törökország uniós csatlakozását, ami csak tovább erősíti az ország frusztrációját.


Fotók: AP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik