Belföld

Jegybanktörvény: Járai hajlik a kompromisszumra

Az alkotmánynak megfelelő megoldás lenne, ha a Monetáris Tanács új tagjaira a miniszterelnök tenne javaslatot a jegybankelnök véleményének kikérése mellett - mondta szerdán Járai Zsigmond , a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Mádl Ferenc köztársasági elnöknél tett látogatása után.

“Ha a Monetáris Tanács létszáma 13-ra bővülne az világrekord lenne” – kommentálta a jegybanktörvény módosítására tett jelenlegi, 9 fős létszám 2-4 fővel való kibővítésére vonatkozó javaslatot Járai Zsigmond.

A két alelnök mandátumának visszavonása bizonyosan alkotmányellenes, ráadásul a maastrichti szerződés egyik paragrafusával is ütközik – tette hozzá az MNB elnöke.

Járai Zsigmond véleménye szerint a jegybanktörvénynek az a módosítása, amely szerint a Monetáris Tanács új tagjaira a miniszterelnök tenne javaslatot a jegybankelnök véleményének kikérése mellett, csak akkor bizonyulhat alkotmányosnak, ha csupán az új tagok esetében lépne érvénybe, akkor, amikor a jelenlegi tagok mandátuma lejár.

5,5-6 százalék lehet a deficit

“Bár a mai megbeszélésen nem foglalkoztunk a költségvetéssel, illetve az államháztartás helyzetével, az ismeretes, hogy 2004-re a törvényben iktatott GDP arányos (ESA-alapon mért) államháztartási hiány mértéke 3,8 százalék volt” – szögezte le Járai Zsigmond. Hozzátette: ezt később a pénzügyminiszter 4,6 százalékra, majd legutóbb 5,1-5,3 százalékra módosította.

Az MNB előrejelzése szerint 5,5-6,0 százalék körül alakulhat az államháztartás idei hiánya, s a magasabb 2004-es deficit miatt bizonytalanabbá válhat a jövő évi költségvetés is – fogalmazott a jegybank elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik