Belföld

Románia: sztrájk a helyi közigazgatásban

Általános sztrájkba kezdett száztíz romániai polgármesteri hivatal és megyei tanács tizenötezer szervezett alkalmazottja - jelentette be a román helyi közigazgatási szakszervezeti szövetségének (FNSAPL) elnöke pénteken Kolozsváron.

Valer Suciu közölte, hogy meghatározatlan időre beszüntették a munkát Brassó, Konstanca, Temes, Beszterce-Naszód, Buzau és Neamt megye köztisztviselői. A tisztviselők a sztrájk idején csak az anyakönyvi hivatalokban és a szegénykonyhákon látják el a szükséges teendőket.

Az idézett szakszervezeti vezető szerint a munkabeszüntetés legfőbb oka a bérezéssel kapcsolatos kérdések ( a jövő évi szabadságpénzek, a tízszázalékos havi prémiumok, a szerződéses személyzet fizetése) rendezetlensége. A sztrájkolók követeléseik teljesítéséig nem veszik fel a munkát – mondta az érdekvédelmi szövetség elnöke.

Kolozsváron és Kolozs megye több városában és községében a sztrájk miatt megbénult a polgármesteri hivatalok munkája. Emil Boc, Kolozsvár polgármestere kijelentette: támogatja a tiltakozók követeléseit, mert szerinte is a köztisztviselőket tisztességesen meg kell fizetni. Boc és két helyettes polgármestere, Boros János és Adrian Pop a városi hivatal kisablakainál átvették a köztisztviselők szerepét, s végzik a halaszthatatlan hivatali munkát.

Temesváron és Temes megye további négy városában, valamint 21 községben a polgármesteri hivatalok több mint 1300 tisztviselője sztrájkol. Beszüntették munkát további öt romániai megye polgármesteri hivatalainak köztisztviselői is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik