Belföld

Magyar javaslatra korábban csatlakozhatunk a Schengen-térséghez

Az uniós belügyminiszterek magyar kezdeményezésre hétfőn Luxemburgban úgy döntöttek, hogy már 2006 elején megkezdik az új tagállamok „schengeni típusú" átvilágítását, hogy 2007-ben lebonthassák a belső határokat.

Már 2006 elején kezdődjön meg a schengeni követelményeknek való megfelelés ellenőrzése az idén csatlakozott tagállamokban – egyeztek meg az EU-tagországok belügyminiszterei hétfői luxemburgi tanácsülésükön.


A döntés magyar kezdeményezésre született (ennek nyomán álltak mögé egyre nagyobb számban mindenekelőtt az új tagországok), és célja, hogy időnyeréssel nagyobb esélyt nyújtson a Schengen-határok 2007. évi elbontásához – jelezte a Bruxinfónak nyilatkozva Berta Krisztina belügyminisztériumi helyettes államtitkár.

Emlékezetes, hogy a teljes jogú Schengen-tagság kettős előfeltétele egyrészt az egyezményben rögzített normák teljesítése – így mindenekelőtt a külső határvédelmi rendszer Schengen-elvárások szerint történő üzemeltetése –, másrészt pedig a közös számítógépes nyilvántartási rendszerbe (SIS-2) való bekapcsolódás.


Az előbbi a Schengen-térséghez csatlakozni óhajtó országon múlik, az utóbbinál azonban jelenleg még maga az SIS jelenti a szűk keresztmetszetet. A most üzemben lévő rendszer ugyanis nem tud már több országot bekapcsolni, s emiatt már hosszabb ideje gőzerővel folyik a továbbfejlesztett változat (SIS-2) kiépítése. Ez a tervek szerint 2007-re lesz készen, amikor – immár megkülönböztetés nélkül – valamennyi Schengen-tag, vagy tagságra pályázó ország rendszerét egyszerre fogják rákapcsolni. Ekkor kerülhet tehát sor a megfelelő illeszkedés tesztelésére is.

A magyar felvetés lényege az volt, hogy az általános megfelelés-vizsgálat megkezdésével nem szükséges az SIS-2 üzembe helyezéséig várni, ha a Schengen-jelölt országok amúgy már készen állnának a megmérettetésre. Ha ez sikeres volt, akkor 2007 elejére már csak a számítógépes illeszkedés mérése marad hátra, utat nyitva az előtt, hogy még abban az évben meghozzák a szükséges döntést a Schengen-tagság hatályba helyezéséről és a régi és új EU-tagok közötti belső határok felszámolásáról is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik